Очакват се първите компютри с USB 3.0








До края на годината ще се появят първите компютри с портове по новия интерфейс USB 3.0, твърди Nikkei, като се позовава на източници от тайванската индустрия.

Стандартът USB 3.0 поддържа скорост на предаване на данни от 4,8 Gbps, която позволява копиране на 25-гигабайтов HD филм за 70 секунди.

В допълнение, USB 3.0 дава възможност за по-бързо зареждане на мобилни устройства, свързани към него.

Технически ограничения към момента обаче пречат да се достигне скоростта от 4,8 Gbps за четене/запис, дефинирана в спецификациите на стандарта.

Операционните системи на база Linux първи ще поддържат USB 3.0, съобщи наскоро блог на разработчици от Intel. Драйверите за USB 3.0 ще бъдат включени в Linux през септември тази година и ще се появят във версия 2.6.31 на ядрото.

В края на миналия месец групата за налагане на стандарта USB обяви, че може да увеличи значително скоростта на версия 3.0, без да пренаписва напълно спецификацията.

Теоретично, технологията за предаване, използвана в USB 3.0, е способна да осигури скорост от 25 гигабита в секунда (Gbps), която е пет пъти по-висока от поддържаната в момента.

Коментар