Хакери “удариха” и електронно табло

В една ранна есенна утрин шофьорите от градчето Кроули, Западен Съсекс, Англия бяха посрещнати с обидни надписи върху електронните табла на един от градските паркинги.
Тези табла са поставени преди четири години за улеснение на гражданите и посетителите на града. На тях обикновено се дава информация за броя на свободните места за паркиране. Този път обаче, неизвестен хакер беше успял да проникне в системата за контрол на таблата и да замени обичайната информация с… псувня и Интернет адреса на американския хакерски форум totse.com.
Съобщенията останаха върху таблата за повече от два часа, преди общинските служители да се обадят на компанията, която поддържа системата, за да ги изтрие.
Според говорителка на общината, компютърната система сега ще бъде затворена, за да се обнови нейната операционна система. Тя недоумява защо точно нейният град е станал жертва на хакерска атака. Поради ранния час само двама граждани са се обадили, за да предупредят общинските власти. Тя самата минала покрай едно от поруганите табла, без да забележи какво е изписано на него.
Един от бдителните и ранобудни граждани на Кроули, който забелязал промененото съдържание на информационното табло, проявил типичното за англичаните чувство за хумор като отбелязал, че след първоначалния шок, му станало смешно.
Допълнително успокоение внесъл фактът, че щом компютрите на Пентагона стават жертви на хакерски атаки, то какво остава за информационната система на един провинциален английски град.

Коментар