Немски учени създадоха печатни батерии












Немски учени от университета ENAS създадоха свръхтънки батерии, които се произвеждат по печатна технология.

Групата изследователи начело с Рейнхард Бауман вече е произвела тестова партида от новите батерии. Те имат тегло под 1 грам и са дебели около 1 милиметър, съобщи eurekalert.org.

Елементите на батерията не съдържат живак и са безопасни за околната среда. При производството им се използва технологията шелкография, с която се нанасят изображения върху футболни топки.

Батерията се състои от няколко слоя, включително цинков анод и катод от марганец, при взаимодействието на които се получава електричество.

Номиналното напрежение на елементите е 1,5 волта, а при обединение на няколко батерии могат да се достигнат 6 волта на изхода.

Очаква се масовото производство на новите батерии да започне още в края на тази година. Печатните батерии ще бъдат много евтини, уверяват учените.

по темата: „Немски учени създадоха печатни батерии”

добавете коментар...

  1. Мистър Мистофелис

    На български език химичният елемент се нарича манган, а не марганец

  2. kpp

    Номиналното напрежение на елементите е 1,5 волта, а при обединение на няколко батерии могат да се достигнат 6 волта на изхода.
    Аууу ама наистина ли? Никога нямаше да се досетим, че с няколко батерии от 1.5V може да се получи 6V. Напишете какъв им е капацитетът, вместо да пишете празни приказки.

  3. мишо

    какво значи много евтини? То и АА батериите са евтини (0,3-0,5лв за брой). Ще се зареждат ли или за еднократна употреба?

Коментар