Отвореният софтуер превзема мобилния пазар












Отворените операционни системи ще се наложат в света на мобилните устройства в следващите няколко години, прогнозира Juniper Research. До 2014-а броят на продадените смартфони с отворена ОС ще нарасне от 106 до 223 милиона.

Операционните системи и достъпният набор от приложения ще играят все по-важна роля за сегментиране на пазара на смартфони и ще бъдат ключови фактори за избор от страна на потребителите.

През последните три години на пазара за мобилни операционни системи се случва революция. Лидерът Symbian се сблъска челно с отворените ОС, а компании като Apple въведоха иновативни модели за разпространение на мобилни приложения, в частност онлайн магазина AppStore.

Преходът към отворен код стимулира разработчиците да създават нов, привлекателен софтуер. В момента на отворените системи принадлежат 60% от мобилния пазар.

Важен фактор за успеха на отворените ОС се явява не толкова достъпността на изходния код, колкото широките възможности за печалба от софтуера, написан от независими разработчици.

Съвместните усилия на Apple, LiMo, OHA и Symbian предизвикаха взривен ефект, който въвлече много талантливи програмисти в писането на мобилни приложения.

В днешните условия изборът на операционна система придобива решаващо значение, посочва Juniper Research. Пазарният дял на доставчиците ще зависи в голяма степен от разработката на софтуер.

Коментар