Необичайно престъпление във виртуалния свят

Виртуалните светове тепърва налагат своите правила. И тепърва започват истинските престъпления в тях, с ефект върху реалния живот.

Много хора вече знаят за Second Life, най-популярния виртуален свят. Случки с неговите жители, носещи криминален оттенък, но по-скоро забавни, бяха широко отразени от медиите. Има обаче и други виртуални светове, макар и не толкова популярни като Second Life, където се “кове история”.

Необичайно престъпление се случи в играта EVE Online, най-голямата геймърска онлайн вселена, с над 300 хиляди регистрирани потребители. Един от играчите, особено уважаван от останалите участници във виртуалното приключение, е прибягнал до финансови машинации, за да реши проблеми в реалния свят. Това определено е лоша новина за всички, които търсят бягство от реалността във виртуалното пространство.

27-годишният австралиец Ричард (фамилията засега не е известна) управлява най-голямата виртуална банка в EVE Online. Неговата Ebank работи с хиляди потребители и притежава немалки финансови активи.

Възползвайки се от своето положение, Ричард си е присвоил около 200 милиарда игрални кредити, съобщи ecommerce-journal.com. Откраднатите виртуални пари банкерът превърнал в реални, като ги продал на други играчи, които не искали да губят време в трупане на кредити от самата игра.

Нечестната операция по продажба на виртуални пари е донесла на Ричард приходи от 6300 австралийски долара, или около 5100 щатски долара.

Виртуалният брокер е взел решението да продаде чужди кредити спонтанно, признава самият той. Роля е изиграло едно електронно писмо с реклама на онлайн борса за покупко-продажба на виртуална валута срещу истински пари.

Виждайки перспектива да намери необходимите средства за лечение на болния си син и погасяване на кредита за жилище, Ричард е предприел рискован и неморален по виртуалната си същност ход.

Администраторът на Ebank не е застрашен от наказание в реалния свят. Единствено го грози изгнание от виртуалното пространство на EVE Online.

Правилата на играта категорично забраняват продажба на игрални кредити срещу реални пари. Разрешени са обаче покупко-продажби на виртуални пари. Всеки регистриран член на EVE Online плаща месечна такса от $15, за да участва в играта.

Ричард не се разкайва за своето деяние и дори казва, че ако има още една такава възможност, ще постъпи по същия начин.

Коментари по темата: „Необичайно престъпление във виртуалния свят”

добавете коментар...

  1. na besiloto

    V realniq ili v nerealniq svqt, vse si e prestuplenie.

Коментар