Първи Android телефон се чака в България












Скоро на българския пазар ще се появи официално първият смартфон с операционна система Android. Това става ясно от съобщение на Google до разработчици на приложения за платформата, публикувано в блога androidbg.com.

Очакваме скоро Android устройствата да станат достъпни в България и Румъния, пише в съобщението от сайта Android Market. Посочва се също, че разработчиците ще могат да качват на сайта свободни приложения за двете страни.

Засега не е известно кой от българските оператори ще продава Android смартфон. Според разработчика Недялко Миленков, може да се очаква, че това ще бъде М-Тел, предвид партньорството му с оператора Vodаfone, който обеща да пусне Android базирания смартфон HTC Magic на всичките си пазари.

Междувременно, на 10 юли Android ще дебютира на японския пазар. На финалния етап е и разработката на версия Android 1.5, съобщава още Google.

До 2014-а броят на продадените смартфони с отворена операционна система, каквато е Android, ще нарасне от 106 до 223 милиона, прогнозира Juniper Research.

Преходът към отворен код стимулира разработчиците да създават нов, привлекателен софтуер. В момента на отворените системи принадлежат 60% от мобилния пазар.

Коментар