Обработка на снимки за изпращане по имейла

Качествените снимки, направени с цифров фотоапарат, обикновено имат твърде големи размери, за да могат да се изпращат на приятели и роднини като прикачени файлове към електронната поща (когато са настроени на висока резолюция, стандартните цифрови фотоапарати генерират файлове с размери по няколко мегабайта). А дори и това да е възможно, тогава пък не е удобно снимките да се разглеждат на екрана на компютъра, поради същата причина. Претоварва се също така интернет трафикът и бързо се запълват твърдите дискове.
Решението е в намаляване на размерите на изображенията,
което е проста работа и няма да затрудни дори хора с малък опит. В операционните системи за РС и Mac компютри има вградени някои възможности за промяна на размерите на графични файлове. Други са включени в специализирани софтуерни продукти или се предлагат от безплатни онлайн услуги за споделяне и обмен на снимки.
Цифровите фотоапарати в повечето случаи записват изображенията като файлове с формат JPEG, който също така е стандарт и за изображения в уеб. Когато изпращате или публикувате онлайн фотография, трябва да се стремите да я форматирате като JPEG файл с размер от 50 до 100 килобайта, за да осигурите лесен пренос и преглед на изображенията. 
При промяна на размерите на фотографии винаги запазвайте полученото по-малко изображение като копие или използвайте друго име на файл, така че да запазите оригинала в случай, че искате да отпечатате снимките. 
Програми за редактиране
Онези, които използват програми за редактиране на фотографии от рода на Photoshop Elements, ще срещнат двата термина: Constrain Proportions и Resample. Опцията за запазване на пропорциите Constrain Proportions не позволява една фотография да бъде разтегната и изкривена, когато се променят размерите й. Resample е софтуерно преизчисляване и модификация на размерите в пиксели.
За преоразмеряване на изображение във Photoshop Elements извършете последователно следните стъпки: отворете файла и кликнете Image, след това Image Size. След като се уверите, че са отметнати опциите Constrain Proportions и Resample Image, променете резолюцията на 72, след това въведете стойност в кутията за единия размер в пиксели (другата стойност ще се изчисли автоматично). Например, въведете широчина от 800 пиксела, за да намалите големината на фотография с размер 3 мегабайта до 100 килобайта. За да умалите още, кликнете Save, след това движете слайдъра Quality в посока към Smaller File.
Възможности на операционните системи
Ако не разполагате със специален софтуер за редактиране на изображения, можете да използвате вградените в операционната система на компютъра възможности за промяна на размерите.
При Windows Vista двукратното кликване върху фотография отваря файла в модула Windows Photo Gallery, освен ако не е посочено нещо друго. Един лесен начин за оразмеряване на фотография е да я изпратите като имейл от Photo Gallery. Отворете фотографията и кликнете иконата за имейл. Програмата ще предложи опции за промяна на размера, както и избор да запази оригиналния размер. Windows използва общи описания от рода на “малък” за означаване на резолюции  (600 х 400 пиксела, например) и приблизителен размер на фотографията. От фотография с оригинален размер 3МВ, оразмерена като “малка”, се получава файл с големина около 75 КВ. След кликване на Attach, се отваря програмата за електронна поща и изображението се прикачва към съобщението.
В Windows XP също има опция за намаляване на размера на изображение при изпращане като имейл, но тя е ограничена до три размера. Microsoft предлага безплатно изтегляне на плъгин, осигуряващ повече гъвкавост – четири размера и възможност за въвеждане на височина и широчина на фотографията в пиксели. С последното обаче трябва да се внимава, тъй като липсва опция за запазване на пропорциите и е възможно изкривяване.
Операционната система за Macintosh предлага намаляване на размерите на фотография в интегрирания модул за преглед на изображения Preview. Изображението се отваря, избира се File, след това Save As. Имате избор да запишете изображението в пълен размер или с помощта на плъзгач да изберете качество – от Best (най-добро) до Least (най-малко). Изберете Least за най-малък файл.
Безплатни услуги
В Уеб се предлагат безплатни услуги за редактиране на фотографии като например Snipshot. Услугата отваря файл от вашия твърд диск, а вие трябва само да кликнете и дърпате червените кутийки в краищата на изображението, за да променяте размерите. При удовлетворителен резултат можете да запишете полученото изображение на твърдия диск или да го изпратите по имейла. Недостатъкът е в това, че зареждането на голям файл може да отнеме минута или повече.
Мнозина предпочитат да съхраняват своите фото албуми онлайн, ползвайки услугите на сайтове за споделяне на снимки, които оразмеряват изображенията за лесно разглеждане и обмен с други потребители. Най-популярните сред тях са Facebook, MySpace и Flickr.

Коментар