Zen 3 ядра подсилват мобилните процесори Ryzen

Мобилните процесори Ryzen PRO 5000 ще увеличат производителността на бизнес лаптопите
(снимка: AMD)

AMD обяви нови мобилни процесори от серия Ryzen PRO 5000 със Zen 3 архитектура за висок клас бизнес лаптопи с повишена производителност и по-добра енергийна ефективност.

Снабдени с технологии за многослойна сигурност от корпоративен клас, новите мобилни чипове Ryzen PRO 5000 ще се появят в началото на второто тримесечие в системи от HP и Lenovo, а до края на годината броят на AMD-базираните корпоративни лаптопи се очаква да нарасне трикратно, съобщиха от компанията.

Процесорът Ryzen 7 PRO 5850U има 8 ядра и 16 нишки и, според разработчика, предлага с до 57% по-висока многонишкова производителност от конкуренцията. С оптимизираната 7-нм Zen 3 архитектура на ядрата, чипът осигурява до 17,5  часа работа на батерия.

Технологията AMD PRO Security прилага многопластов подход в сигурността чрез вградени защити на всяко ниво – от силиция до операционната система. AMD Memory Guard, ексклузивно за процесорите Ryzen PRO и автоматично активиран на Microsoft Secured-Core компютри, помага за защита на данните и идентичността, докато AMD Shadow Stack осигурява хардуерна защита срещу атаки от малуер.

Друга ключова характеристика на новите процесори е AMD PRO управляемостта, която включва пълен набор от функции за опростено инсталиране, имиджинг и управление, съвместими със съвременните ИТ инфраструктури. Ryzen PRO поддържа и Microsoft Endpoint Manager за облачно управление.

AMD изтъква и PRO Business Ready характеристиките на чипа – под това се разбират изчислителни решения от корпоративен клас за качество и надеждност, в допълнение към дълъг срок на поддръжка на платформата. Процесорите Ryzen PRO имат 18-месечна планирана стабилност на софтуера и 24-месечна планирана наличност.

От второто тримесечие на 2021 г. корпоративните клиенти ще могат да закупуват мобилни системи с Ryzen PRO процесори от топ производители като HP и Lenovo, уточниха от AMD.

Коментар