Panasonic вдига високо летвата при OLED телевизорите

По-ярък панел Master HDR OLED Professional Edition е внедрен в две нови OLED серии на Panasonic
(снимка: Panasonic)

Изцяло нови модели OLED и LED телевизори включва продуктовата гама на Panasonic за 2021 г. След като на изложението CES представи флагмана JZ2000, тази седмица компанията разкри подробности за моделите на онлайн конференция за медии.

Следвайки концепцията „Виж всичко, почувствай всичко”, Panasonic използва своето ноу-хау за качество на картината, за да подобри още повече преживяванията при гледане на спортни предавания, игри, поточно предаване и каквото и да е друго съдържание. Телевизионната картина пресъздава всички детайли, цветове и контраст, предвидени от създателите на съдържанието, което се комбинира с прецизен и мощен звук, за да може зрителят наистина да види и почувства всичко.

Три нови серии OLED телевизори

При OLED телевизорите, към флагмана JZ2000 Panasonic добави новите серии JZ1500, JZ1000 и JZ980, като те се предлагат с 65-инчови, 55-инчови и – нови за 2021 г. – 48-инчови размери на екраните. Както при JZ2000, тези модели идват с настройка на цветовете от Стефан Соненфелд, основател и главен изпълнителен директор на Company 3, както и доверен сътрудник на едни от най-добрите режисьори в света.

Доскоро панелите Master HDR OLED Professional Edition се използваха само във водещите модели телевизори, но през 2021 г. Panasonic ще оборудва с тези по-ярки OLED панели както JZ2000, така и JZ1500 (с изключение на 48-инчовия модел) – в резултат на това зрителите ще могат да се насладят на по-добро HDR качество на картината, като същевременно разполагат с цялостна озвучителна система у дома.

Всички OLED телевизори ще бъдат оборудвани с изцяло новия процесор HCX Pro AI, който беше анонсиран при JZ2000 и поддържа режим на картината с изкуствен интелект. Auto AI осигурява оптимално изживяване, като точно разпознава какъв вид съдържание се гледа в момента: например кино или спорт, след което автоматично настройва както качеството на картината, така и качеството на звука. Това е самостоятелен режим на картината, така че зрителите, които искат собственоръчно да изберат най-добрите настройки, все още ще могат да го правят.

Процесорът „HCX Pro AI” автоматично оптимизира качеството на картината според съдържанието
(снимка: Panasonic)

Освен това, благодарение на процесора HCX AI Pro, новите OLED модели ще поддържат и екстремния игрови режим Game Mode Extreme, при който латентността е намалена до една от най-ниските стойности в областта на OLED телевизорите. Това се дължи не толкова на цялостното развитие на OLED технологиите, а по-скоро е резултат на значителни инженерни подобрения, направени от Panasonic. Всички OLED модели ще поддържат също така и AMD FreeSync Premium.

LCD телевизорите остават в играта

В допълнение към OLED моделите, Panasonic обяви три нови серии LED телевизори за 2021 г.: JX940 (75-инчов, 65-инчов, 55-инчов, 49-инчов), JX850 (65-инчов, 58-инчов, 50-инчов, 40-инчов) и JX800 (65-инчов, 58-инчов, 50-инчов, 40-инчов).

Серията JX940, в частност, се позиционира за любителите на спорта и игрите. Първо, подобно на неотдавна представените OLED телевизори, JX940 разполага с новия процесор HCX Pro AI, което означава, че може автоматично да разпознава спортни предавания и съответно да оптимизира качеството на картината. Технологията Intelligent Clear Motion също така изглажда динамичните действия, за да достави на зрителите удоволствие от гледането без трептене.

На второ място, серията JX940 се предлага със 120Hz ярък панел HDR Cinema Display Pro с широк зрителен ъгъл – идеален за гледане на спортни предавания със семейството или приятелите. Трето, поддръжката на Dolby Atmos спомага стаята да се изпълни със звука от стадиона.

В допълнение, серията JX940 се отличава и с иновативна итерация на многофункционалната пиедестална поставка на Panasonic (с изключение на 75-инчовите модели). Когато пиедесталите са монтирани във външно положение, те повдигат телевизора леко нагоре, за да позволят под него да бъде поставен саундбар (като Panasonic HTB490, който се съчетава с дизайна на телевизора), с което допълнително се подобрява звуковото представяне.

Поддръжката на Dolby Atmos изпълва стаята със звука от съдържанието на екрана
(снимка: Panasonic)

Що се отнася до игрите, серията JX940 е оборудвана с новия процесор HCX Pro AI, което означава, че поддържа функциите на HDMI 2.1, като променлива честота на опресняване VRR (Variable Refresh Rate) и висока кадрова честота HFR (High Frame Rate), което я прави силен товарен кон за игри. JX940 също така поддържа AMD FreeSync Premium.

Телевизорите от серията JX800 са идеални за поточно предаване. Внедряването на новия процесор HCX Pro AI в моделите от по-висок клас означава, че Panasonic сега сваля предишното поколение HCX процесор до базови модели, като серията JX800, благодарение на което те ще имат достъп до експертизата на Panasonic в областта на пресъздаването на цветовете.

Качеството на картината на JX800 в комбинация с панела HDR Bright Panel Plus и много широкия спектър от услуги за поточно предаване го прави идеален бюджетен семеен телевизор, казват от компанията.

Също така, за първи път JX800 комбинира процесора HCX на Panasonic с платформата Android TV, адаптирана към оригиналния потребителски интерфейс Home Screen на Panasonic за лесно използване.

Първокласни функции в цялата гама

През 2021 г. Panasonic продължава силната традиция да поддържа първокласни функции в цялата моделна гама. Така например, режимът Filmmaker Mode (Режисьорски режим) с Intelligent Sensing (Интелигентна чувствителност), който Panasonic обяви при своите OLED модели за 2020 г., ще се поддържа през 2021 г. надолу чак до серията JX800.

По отношение на HDR форматите, Dolby Vision IQ ще се поддържа от всички OLED телевизори за 2021 г., както и от LED телевизорите от серията JX940. Форматите Dolby Vision и the HDR10+ Adaptive ще се поддържат чак до серията JX800, заедно с HDR10 и Hybrid Log Gamma.

Що се отнася до игрите, Game Mode Extreme ще бъде поддържан до JX940, носейки със себе си предимствата на 4K High Frame Rate (HFR) и Variable Refresh Rate. В звуково отношение, Dolby Atmos ще се поддържа надолу до серията JX850.

Нова версия на операционната система

Всички нови модели надолу до серията JX850 идват с нова версия на операционна система за смарт телевизори „my Home Screen 6.0” на Panasonic. Тя се се отличава със значителни подобрения във функционалността и използваемостта. Функцията my Scenery, например, позволява избор на спокойни изображения и видеоклипове или задаване на собствени, които отразят настроението на потребителя или времето от деня – това е функция за медитация, почивка или подготовка за лягане.

Функцията HDMI Signal Power Link автоматично превключва входа за подаване на сигнал, дори от PC
(снимка: Panasonic)

Нов таймер за включване позволява на потребителите да планират времето, когато телевизорът ще се включи автоматично; те могат също така предварително да изберат любим канал или сигнала от кой HDMI вход искат да покажат. Освен това телевизорът може да покаже и новата функция my Scenery.

Двойната Bluetooth връзка позволява на телевизора да предава звук едновременно към две отделни Bluetooth устройства, което означава, че късно през нощта звукът от филма може да се слуша чрез Bluetooth слушалки, без да смущавате съня останалите.

Интерфейсът на менюто е подобрен, за да позволи бърз достъп до най-често използваните настройки на картината, звука и други.

Всички нови модели надолу до JX850, включително, поддържат вградени Google Assistant и Amazon Alexa. Така потребителите могат да използват гласа си, за да проверяват времето или новините, заедно с друга полезна информация, направо на своя телевизор. JX800 поддържа Google Assistant, но не поддържа Amazon Alexa.

Сред другите нови функции е HDMI Signal Power Link за автоматично включване от режим на готовност и превключване на входа, дори при подаване на сигнал от устройства като PC, които не са съвместими със CEC.

Коментар