Повече решения не носят по-добра ИТ защита

Повечето организации търпят прекъсване на работата, поради загуба на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Налице е опасна връзка между необходимостта от това организациите да пазят защитени данните си и неефективността на инвестициите, които са направили, при опитите си да постигнат тази цел, сочи изследване на Acronis.

През 2020 г. компаниите закупуват нови системи, които да позволят и осигурят отдалечената работа на служителите по време на пандемията от Covid-19, но тези инвестиции не се отплащат. Глобалното проучване установява, че 80% от компаниите управляват до 10 решения едновременно за своите нужди за защита на данните и киберсигурност, но повече от половината от тях са претърпели неочаквано прекъсване на работата през миналата година, поради загуба на данни.

Проучването разсейва мита, че добавянето на повече решения подобрява киберсигурността и защитата на данните. Инвестирането в повече решения не само, че не осигурява по-голяма защита, но в много случаи създава по-голяма сложност и по-малка видимост за ИТ екипа, което увеличава риска.

„Тазгодишното изследване за Седмицата на киберзащитата ясно показва, че повечето решения не осигуряват по-голяма защита, тъй като използването на отделни инструменти за справяне с отделните видове заплахи е сложно, неефективно и скъпо”, коментира Сергей Белоусов, основател и главен изпълнителен директор на Acronis. „Тези констатации потвърждават убеждението ни, че по-интелигентният подход е киберзащитата, която обединява защита на данните, киберсигурността и управлението на крайните точки в едно”.

Пропуски в знанията

Вследствие усложняването, съществува значителен пропуск в информираността на потребителите и ИТ професионалистите относно възможностите на ИТ и киберсигурността, които са на разположение, което от своя страна може да ги накара да загубят ценно време, пари и сигурност.

68% от ИТ потребителите и 20% от ИТ специалистите не биха разбрали, ако данните им са били модифицирани без тяхно знание, тъй като тяхното решение не дава възможност за установяване на такъв вид подправяне.

43% от ИТ потребителите не знаят дали техният анти-малуер спира най-новите заплахи, защото тяхното решение не прави тази информация лесно достъпна. Наличието на лесен достъп до такива данни за киберсигурността е от решаващо значение за гарантиране защитата на данните.

Шокиращите 10% от ИТ специалистите не знаят дали тяхната организация подлежи на разпоредби за поверителност на данните. Ако отговорниците за осигуряване на поверителност на данните не знаят за това, те не могат да прилагат стратегии или да оценяват решенията, необходими за справяне с изискванията.

Небрежен подход към защитата

Изследването също така разкрива изключително небрежния подход към защитата на данните сред ИТ потребителите.

83% от ИТ потребителите са прекарали повече време на своите устройства през миналата година, но само половината от тях са предприели допълнителни стъпки за защита на тези устройства.

33% признават, че не са актуализирали своите устройства най-малко една седмица след като са били уведомени за актуализацията на софтуера.

90% от ИТ потребителите съобщават, че правят резервни копия, но 73% са безвъзвратно загубили данните си поне веднъж, което предполага, че не знаят как да правят резервни копия или да възстановяват правилно.

Препоръки

За да гарантира, че данните са защитени, Acronis препоръчва пет прости стъпки:

Създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте множество копия на архивите си – едно локално копие за бързо възстановяване и едно в облака, за да гарантирате възстановяване, ако вашите копия са унищожени при срив.

Актуализирайте операционните си системи и приложения. На остарелите системи и приложения липсват корекции за сигурност, които дават възможност на киберпрестъпниците да получат достъп. Необходимо е редовно актуализиране, за да се избегнат инциденти.

Избягвайте подозрителните имейли, връзките и прикачените файлове. Повечето зарази от малуер са резултат от техники за социално инженерство, които подвеждат неподозиращите лица да отворят заразените прикачени файлове към имейл или да кликват върху връзки към уебсайтове, които хостват малуер.

Инсталирайте антивирусен, анти-малуер и анти-рансъмуер софтуер, като същевременно активирате автоматични актуализации, така че системата да е защитена срещу малуер.

Помислете за приемане на едно решение за киберзащита, което да има централно управление и интегрирана защита.

Коментари по темата: „Повече решения не носят по-добра ИТ защита”

добавете коментар...

  1. Петко

    Решения ?!?!

Коментар