Троянският кон е най-популярна заплаха












Троянският кон е най-разпространеният зловреден софтуер за последното тримесечие. На него се дължат повече от една трета от всички инфекции в периода между април и юни, според тримесечния доклад на PandaLabs.

Най–активен е бил троянският кон Downloader.MDW, предназначен за изтегляне на друг зловреден софтуер върху поразените от него компютри.

Шпионският софтуер Virtumonde, както и троянският кон Rebooter.J също са сред зловредния код, причинил най-много инфекции.

Едно от най-забележителните заключения на доклада е наличието на 6,25% спад в разпространението на шпионски софтуер, който за момента представлява само 6,9% от общия брой на интернет заплахите.

Разпространението на адуер обаче драматично се е увеличило – от 7,54% в предходното тримесечие до 16,37%. Това до голяма степен се дължи на многобройните фалшиви антивирусни приложения, които представляват нов вид адуер.

Най-слабо повишение за второто тримесечие се наблюдава в разпространението на червеи, които са само 4,4% от общия брой на всички нови зловредни кодове.

Регионът с най-висок процент на активен зловреден софтуер продължава да бъде Тайван (33,63%). Турция и Полша заемат следващото място с малко под 30%. Три скандинавски страни – Швеция (14,2%), Норвегия (12,48%) и Финландия (12,17%), имат най-нисък брой заразени компютри за разглеждания период.

През април най–популярната заплаха за потребителите на Twitter е била появата на червей, който използва техниката Cross-Site Scripting, заразявайки всеки, посетил профила на вече заразен потребител.

След кратък период на бързо поразяване на множество компютри, както и на появата на нови варианти на заплахата, самоличността на създателя й става известна – това e Mikey Mooney, който очевидно е имал желание чрез стореното да привлече потребителите към услуги, конкурентни на Twitter.

В началото на юни Twitter е във фокуса на други атаки – преди всичко техники за оптимизация BlackHat SEO. Злонамерени потребители създават туийтове (свързани най-вече с водещи новини), които препращат всеки интересуващ се потребител към страници със скрит зловреден софтуер.

Коментар