Mi MIX Fold – първият сгъваем смартфон на Xiaomi

Mi MIX Fold предлага едновременно сгъваем смартфон и дисплей с размер на таблет
(снимка: Xiaomi)

На пролетната си премиера преди броени дни Xiaomi показа своя първи сгъваем смартфон Mi MIX Fold. Моделът е оборудван с 8,01-инчов WQHD+ гъвкав вътрешен дисплей и 6,52-инчов външен екран, което го позиционира като смартфонът с най-големия сгъваем дисплей до момента.

Xiaomi наблегна на иновации, като дебютния за компанията Surge C1 Image Signal процесор, оптимизиран за професионална фотография. Това е първият смартфон, снабден с обектив с т.нар. течна леща „Liquid Lens”. Mi MIX Fold предлага още четворни високоговорители, батерия с капацитет от 5020 mAh и поддръжка на 67W турбо зареждане.

Най-големият сгъваем дисплей при смартфоните

Mi MIX Fold е първият сгъваем смартфон на Xiaomi с U-образен дизайн, който значително подобрява теглото и надеждността. Теглото е намалено с до 27%, в сравнение с други сгъваеми устройства. Смартфонът е подложен на над 200 000 сгъвания при тестване на надеждността и до 1 милион сгъвания при тестване в екстремни условия.

Гъвкавият 8,01-инчов WQHD+ OLED дисплей е изпълнен в съотношение 4:3, което го прави не само най-големият сгъваем смартфон дисплей на пазара в момента, но и го поставя над някои таблети по размер. Предлагайки едновременно сгъваем смартфон и дисплей с размер на таблет, Mi MIX Fold подобрява изживяването както за работа, така и за игра.

Теглото на Mi MIX Fold е намалено с до 27%, в сравнение с други сгъваеми устройства
(снимка: Xiaomi)

Дисплеят с 1 милиард цветове е внимателно настроен от алгоритъма за калибриране на цветовете на Xiaomi, което му позволява да постигне впечатляваща точност на JNCD≈0,29 и ΔE≈0,35. С 900 нита пикова яркост и 600 нита обща яркост, дисплеят осигурява приятно гледане в различните режими, докато съотношението на контраста на цветовете 4 300 000:1, Dolby Vision, поддръжката на HDR10 + и цветовата гама DCI-P3 създават динамични и реалистични изображения в ярки цветове.

В допълнение към вътрешния дисплей, Mi MIX Fold разполага с 6,52-инчов външен AMOLED дисплей, който също е най-големият на пазара на смартфони до момента. С честота на опресняване от 90Hz, честотата на дискретизация при докосване от 180 Hz и HD+ резолюция, този дисплей предлага бързо и плавно изживяване с много висока степен на острота и детайл. Достига съотношение 27:9 и може да се похвали с максимална точност на цветовете JNCD≈0,55 и ΔE≈0,52. За финал, с върхова яркост от 900 нита, обща яркост от 700 нита и поддръжка на HDR10 +, дисплеят предлага отлични ъгли на видимост, дълбочина и цветен контраст.

В разгънато състояние Mi MIX Fold има размери на таблет
(снимка: Xiaomi)

Задвижвани от AI алгоритъмa на Xiaomi, външните и вътрешните дисплеи на Mi MIX Fold генерират изображения и видеоклипове в супер разделителна способност, като дори могат да удвоят резолюцията на изображенията от 720p до 1440p. При видео AI алгоритъмът утроява разделителната способност, като подобрява качеството от 480p до 1440p.

Първи в света с четворни високоговорители

Xiaomi надгради аудио системата си при Mi MIX Fold, като създаде първия смартфон с четворни високоговорители. Симетрично разположените двойни 1216 високоговорители са позиционирани от двете страни на екрана и могат да се похвалят с голяма амплитуда от 0,65 мм и звукова кухина, еквивалентна на 1,34 кубика.

Качествата на високоговорителя са допълнени с 15V усилвател за фоново озвучаване, който прави звука с до 40% по-силен спрямо този на Mi 10 Pro. Mi MIX Fold наследява серията Mi 11, която се отличава с професионалната настройка на звука Sound By Harman Kardon.

Mi MIX Fold е първият сгъваем смартфон на Xiaomi с U-образен дизайн
(снимка: Xiaomi)

Това е първият в индустрията смартфон, който използва истински панорамен звук. Чрез разработения от Xiaomi алгоритъм за четворния високоговорител, устройството може да възпроизведе 3D пространствено аудио поле за допълнително звуково измерение, което заедно с основополагащите високоговорители създава истинско 3D пространствено аудио преживяване.

Завладяващо визуализиране

Благодарение на Dolby Vision и 3D панорамната звукова система с четири високоговорителя, Mi MIX Fold визуализиране съдържанието по завладяващ начин, с живи цветове, пълноценно качество на звука и огромна повърхност на дисплея. Устройството също така поддържа използване на няколко прозореца, което позволява гледане едновременно до четири видеоклипа в различни прозорци на дисплея.

Mi MIX Fold предлага и върхово игрово преживяване на мобилно устройство. С размер от 8,01 инча, моделът има повече вертикално пространство, което предоставя много по-широко зрително поле от традиционните смартфони. Колкото по-голям е екранът, толкова по-лесна е и работата.

Гъвкавият 8,01-инчов WQHD+ OLED дисплей е изпълнен в съотношение 4:3
(снимка: Xiaomi)

Супер големият дисплей на Mi MIX Fold е най-добрият ускорител на производителността за заети хора в движение, който поддържа и широк спектър от практични работни инструменти като разделен екран, „drag and drop” на няколко екрана, паралелни прозорци, десктоп режим, асистент за срещи, задвижван от изкуствен интелект и още много други практични функции.

Световен дебют на камера с течна леща и процесор Surge C1

Mi MIX Fold дебютира с процесора Surge C1 – професионален чип, разработен от Xiaomi за обработка на изображения. Продуктът е резултат от две години разработка и 140 милиона китайски юана (RMB) инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Този чип осигурява изключителна производителност, като същевременно заема малко пространство и не натоварва процесора. Това му позволява да обслужва подобрен 3A алгоритъм и възможности за фокусиране при слаба светлина за по-точен автоматичен фокус, автоматична експозиция и автоматичен баланс на бялото, като значително подобрява качеството на изображението.

Mi MIX Fold е и първият в света смартфон, който използва Liquid Lens (течна леща) технология на камерата, като поставя началото на ерата на бионичната фотография. Обективът с Liquid Lens структура използва принципа на биониката на човешкото око, образувайки лещовидна структура с прозрачна течност, обвита във филм – нещо напълно различно от традиционните оптични лещи.

За първи път в света Mi MIX Fold предлага „течна леща” в камерата
(снимка: Xiaomi)

Радиусът на кривината на сферичната повърхност може да бъде точно променен, благодарение на високо прецизен мотор, базиран на саморазработената технология на Xiaomi, която позволява 3-кратно оптично увеличение, до 30 пъти телефото зуум и минимално разстояние на фокусиране от 3 см. Така на практика един обектив покрива функциите на два. Можете да заснемате микро-детайли отблизо и да се наслаждавате на великолепни реки и планини от разстояние.

Liquid Lens обективът предлага и висока пропускливост на светлината, ултраниска дисперсия и отлична устойчивост при екстремни условия. Той може да поддържа течната си форма в среда от ниска до висока температура в диапазон от -40° C до +60° C, осигурявайки стабилна, дълготрайна и висококачествена оптика.

В допълнение, Mi MIX Fold е оборудван със 108MP/7P основна камера за снимки с висока разделителна способност и 13MP ултраширокоъгълна камера с впечатляващо зрително поле от 123°, която поддържа и интелигентно превключване при снимане на сгради и пейзажи. В същото време AI корекцията на ултраширокоъгълните изкривяванията ефективно подобрява не само изкривяването на ръба на картината, но и изкривяванията на лицата при заснемане на ултраширокоъгълни група от снимки.

Зареждане до 100% само за 37 минути

Mi MIX Fold има вградена 5020 mAh батерия, която предлага най-големия капацитет сред повечето сгъваеми смартфони на пазара. Моделът използва патентованата от Xiaomi нова паралелна архитектура с две батерии с капацитет съответно 2460 mAh и 2560 mAh. Специалната паралелна структура осигурява мощност от 10А, която предостатъчна за четворните високоговорители на смартфона.

Батерията с капацитет 5200 mAh може да се зареди напълно само за 37 минути
(снимка: Xiaomi)

В допълнение, Mi MIX Fold поддържа и 67W бързо зареждане. Чрез направените по поръчка три IC чипсета и паралелната комбинация от две високоефективни зарядни помпи може да се постигне степен на конверсия до 97,5%, което позволява на телефона да се зареди напълно за 37 минути. Технологията за батерии CNT пък спомага за по-безопасното и бързо зареждане, като същевременно удължава живота на батерията.

Butterfly система за охлаждане

Mi MIX Fold е оборудван с последно поколение мобилна платформа Qualcomm Snapdragon 888. Най-модерният 5-нм технологичен процес подобрява производителността на централния и графичния процесор, както и на изкуствения интелект, като същевременно намалява консумацията на енергия. Чисто новата LPDDR5 3200MHz, комбинирана с UFS 3.1 високоскоростна флаш памет, допълват Snapdragon 888.

За да използва ефективно зоната на своето сгъваемо тяло, Mi MIX Fold прилага система за охлаждане тип пеперуда, която интегрира течно охлаждане с голяма площ, термогел, многослойни графитни листове и други методи за разсейване на топлината. Общата площ на разсейване на топлината достига до 22 583,7 мм², като равномерно разпределя прекомерната топлина и охлажда цялото устройство по време на изчислителни операции с голямо натоварване, бързо зареждане и 5G тегления.

Наличност и цена

Mi MIX Fold се предлага в стандартно и специално керамично издание. Стандартната версия използва задно покритие Corning Gorilla Glass от пето поколение с керамична текстура. Керамичното издание се отличава със златна средна рамка и бутони за силата на звука, както и черен керамичен гръб със специално лазерно гравиране.

Смартфонът ще се предлага на препоръчителна цена на дребно от RMB 9999 (~2535 лв.) за версия с 12GB+256GB, RMB 10999 (~2788 лв.) за 12GB+512GB и RMB 12999 (~3295 лв.) за вариант 16GB+512GB.

Коментар