Huawei обяви ръст на приходите и печалбата за 2020

„През изминалата година бяхме силни и се изправихме решително пред трудностите”, заяви Кен Ху, ротационен председател на Huawei при обявяване на финансовите резултати
(снимка: Huawei)

Макар и с по-бавни темпове, приходите и печалбата на Huawei продължават да нарастват, стана ясно от доклада на китайската компания за финансовата 2020 година, публикуван днес.

Huawei отчита приходи от продажби в размер на 136,7 млрд. щатски долара за 2020 г., което е ръст от 3,8% на годишна база, а нетната печалба на компанията достига 9,9 млрд. щатски долара, което е увеличение с 3,2%. Това бе предизвикателна година, белязана освен от пандемията, но и от санкциите, наложени на компанията от САЩ през 2019 г., се посочва в доклада.

Любопитен факт е, че одитът на финансовите отчети на Huawei е направен от KPMG, една от най-големите американски одиторски фирми. Huawei ще продължи да разкрива публично оперативните си резултати пред правителства, клиенти, доставчици, служители и партньори, заявиха от компанията.

През 2020 г. телекомуникационният бизнес на Huawei е гарантирал стабилните операции на повече от 1500 мрежи в над 170 държави и региони. В партньорство с операторите, компанията е осигурила свързаност и работи по реализацията на над 3000 5G проекта в повече от 20 индустрии.

С пускането на операционната система HarmonyOS и екосистемата за мобилни услуги на Huawei (HMS), потребителският бизнес на компанията се развива съгласно стратегията AI Life („1 + 8 + N”) за интелигентно изживяване на всички устройства и при различни сценарии.

Резултатите за 2020 г. до голяма степен са в съответствие с прогнозите на компанията, коментира Кен Ху, ротационен председател на Huawei.

Една от основните бизнес цели на Huawei през 2020 г. и занапред е подпомагането на икономическото развитие и създаването на работни места в страните и регионите, в които компанията оперира. Това включва местни инвестиции и изграждане на изследователски съоръжения.

Според скорошен доклад на Оксфорд, през 2019 г. Huawei е допринесла с 16,4 млрд. евро към БВП на Европа, поддържала е 224 300 работни места и е осигурила 6,6 милиарда евро данъчни приходи.

Коментар