Microsoft ще прави AR каски за американската армия

Технологията за добавена реалност на HoloLens на Microsoft вече е тествана от американските военни
(снимка: Microsoft)

Microsoft спечели 10-годишен договор за изграждане на усъвършенствани системи за добавена реалност (AR) за американската армия. Новият проект за Интегрирана система за визуално подобряване (IVAS) ще донесе 21,88 милиарда щатски долара на фирмата.

Проектът наследява друг подобен, започнал през 2018 г., където инженерите на Microsoft AR работиха заедно с войници, за да разработят и тестват AR каски, предназначени да дадат на въоръжените сили ново ниво на информираност за ситуацията на бойното поле, както и извънредни възможности за командване и тренировка на екипите. Всичко това обещава да направи бойното поле на утрешния ден подобно на смъртоносна видео-игра.

„IVAS обединява множество технологии в архитектура, която позволява на войника да се бие, репетира и тренира – всичко с помощта на една платформа”, съобщава за пресата на американската армия. „Наборът от възможности надгражда съществуващите нощни, топлинни и военни сензори с висока разделителна способност, интегрирани в унифициран дисплей за разполагане над главата, за да осигурят подобрена информираност за ситуацията, по-добра яснота за целите, по-информирано вземане на решения”.

Системата също така използва подобрена реалност и машинно обучение, за да даде възможност за „тренировки в смесена среда, която силно наподобява реалния живот, така че бойците да могат да тренират пълноценно, преди да се изправят срещу реални противници”.

Технологията на Microsoft HoloLens е вградена в лека, макар и обемиста система, която се прикрепва към каската на войника, пояснява NewAtlas. Има AR лещи над очите на войника, както и набор от камери и сензори в горната част, а също и кабел, отиващ надолу към монтиран на гърдите контролен блок. Той е проектиран така, че да може да се управлява, без да се гледа – поне след малко практика.

Вградени са технологии за нощно виждане и термовизионни датчици, което дава на войските огромно предимство при работа в тъмни или задимени терени. Специалните AR камери, монтирани по различни начини, могат да наслагват картина в картина по различни начини, за да дават полезна информация.

Една от камерите, прикрепена в края на пушката, позволява на войниците да оглеждат какво има зад ъгъла, само като насочват цевта – това потенциално им позволява дори да се прицелват и стрелят иззад прикритието си. Други камери, предвидени за монтаж на външната страна на превозните средства, могат да дадат на водачите на бронирани машини и артилеристите безпрепятствен изглед на 360 градуса.

Тренировъчните упражнения могат да бъдат превърнати в буквални видеоигри, с холограмни изображения на враговете, с които войниците да се бият и да си взаимодействат.

И разбира се, тъй като данните се обработват чрез облачните услуги на Microsoft Azure, то командирите ще могат да преглеждат и ръководят местоположенията и действията на своите екипи, разполагайки с технологии, които досега не са били прилагани – например да имат поглед „от първо лице” до 3D слоевете в картите. Това би трябвало да им даде „изключителни тактически предимства”, благодарение на пълния поглед над ситуацията в реално време.

Коментари по темата: „Microsoft ще прави AR каски за американската армия”

добавете коментар...

  1. fg

    MS могат да си заврат очилата някъде

  2. Anonymous

    Да не би другите диапазони на зрение да развалят следният закон

    Жена по-скоро би имала красота, отколкото мозък,
    защото
    обикновеният мъж вижда по-добре, отколкото може да мисли.

  3. Anonymous

    По добре чип към очният нерв които да връща към пентагона какво вижда войника както го правят Богомолките на отвлечените в кораба.

  4. Anonymous

    Мани очила Мъск да пуска чипа направо в мозъка.

  5. Anonymous

    Ако хекърите им пуснат 3D интреесексуални да танцуват и ще има припадаци от морска болест.

    Хем любопитни какво е интерсексуални хем припадащи.

  6. Anonymous

    A pycкият очила са с 2 минутен ъпдейтват с тиксо , тел и малък пирон опиращ във веждата.

  7. Anonymous

    И оше 3 часа да чакат враговете докато windows azure се ъпдейтне.

  8. fg

    или ще им излезне син екран и ще кажат на врага “Чакай чакай да рестартирам очилата че нещо бъгяса”

  9. Anonymous

    Филма предатор и той се оказа документален.

  10. Anonymous

    Хишника

    нормално зрение
    нощно зрение
    топлино,
    рентгеново,
    гигахерцово
    терахерцово,
    ултравиолетово,
    радарно зрение,
    късовълново

    ултрзвуково,
    3D в комбинации,
    4D в добавен реалност,
    от сателит,
    от телескопа хъбъл

    и слабото звено е зад масковото устройство.

  11. Anonymous

    Дано враговете замръзнат в битката 3 ч. докато windows holo се ъпдейтне.

Коментар