Huawei допринася с 16,4 млрд. евро годишно за БВП на Европа

Приносът на Huawei за европейската икономика е огромен, според нов доклад
(снимка: Huawei)

Интересни данни за влиянието на Huawei върху икономиката на Европа разкрива доклад на Oxford Economics. Документът, озаглавен „Икономическото въздействие на Huawei” дава представа за приноса на китайската компания по отношение на работни места и генериране на приходи.

Huawei е допринесла със зашеметяващите 16,4 милиарда евро за БВП на Европа само през 2019 година, според доклада, данни от който публикува Gizmochina. Освен това нарастващото присъствие на компанията в Европа e довело до създаване на 224 300 работни места през миналата година.

Твърди се също, че Huawei е генерирала 6,6 милиарда евро данъчни приходи за европейските бюджети през 2019 г. В допълнение, докладът разкрива, че Huawei е играла активна роля в научноизследователската и развойна дейност в цяла Европа.

Китайската компания е класирана като петия по големина R&D инвеститор в ЕС за 2019 г. Освен това китайската Huawei е позиционирана като марка номер едно по отношение на заявките за патенти през миналата година от Европейското патентно ведомство.

„Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност – като тази, направена от Huawei – са от решаващо значение за общото увеличение на производствените възможности на европейската икономика”, коментира Пийт Колингс, директор на консултирането по икономическо въздействие за Европа и Близкия изток в Oxford Economics.

Абрахам Лиу, главен представител на Huawei в институциите на ЕС, разкрива, че през 2019 г. операциите на компанията са донесли директно 2,8 милиарда евро за европейския БВП, като за последните пет години средният ръст по този показател е 11,4%.

„През тази нестандартна година Huawei осигури стабилни, сигурни мрежови операции, за да помогне на хората да работят и учат онлайн. Huawei работи в Европа от 20 години и работи усилено, за да се интегрира дълбоко в местните общности, да насърчи развитието на индустрията. В бъдеще ще продължим да работим с нашите партньори, за да преодолеем новите предизвикателства и да създадем повече стойност”, казва Лиу.

Докладът на Oxford Economics идва в момент, когато все повече европейски държави започват да се поддават на натиска от страна на САЩ за забрана участието на Huawei в проектите за 5G инфраструктура. Последната държава, която направи това, е Швеция.

Коментари по темата: „Huawei допринася с 16,4 млрд. евро годишно за БВП на Европа”

добавете коментар...

  1. ха

    За Nokia се бях объркал, че са норвежка компания…

  2. Станислав

    Nokia/Alcatel са едни шведи…

  3. ха

    Те европейските играчи са в само една страна – Швеция и така на практика ползите никак не са равномерно разпределени. Обратно – по-ниските цени на Huawei наистина носят равномерна полза за повече страни от ЕС, макар и сумарно сметката да е на минус. Освен всичко казано Швеция не е в еврозоната и няма да бъде доколкото си спомням.

  4. Metalika

    Няма съмнение.че китайците са бесни,защото САЩ,почти цяла Европа и някой страни от Латинска Америка,няма да използват техника на Huawei за тяхните 5G мрежи.

  5. Станислав

    Англичани, които забраниха Huawei обясняват на европейци колко е добре да работят с Huawei :D. Загубите, които нанасят за сметка на европейските играчи са много по-големи от ползите, за съжаление технологичното им превъзходство макар и с огромна държавна подкрепа е факт.

Коментар