Huawei изнася R&D от САЩ, ще строи 5G завод в Европа

Huawei очаква да разсее опасенията за безопасността на своите продукти с производство извън Китай
(снимка: Huawei)

Huawei планира да премести своя изследователски и развоен център от САЩ в Канада, както и да започне производство на оборудване за мобилни мрежи извън Китай. В частност, компанията възнамерява да изгради нов завод в Европа за 5G оборудване, съобщи канадското издание „The Globe and Mail”, позовавайки се основателя на Huawei – Рен Женфей.

С откриване на предприятие извън Китай, ръководството на Huawei очаква да разсее опасенията относно безопасността на своите продукти, които бяха подхранени от изявления на американските власти. Huawei категорично отхвърля обвиненията на Вашингтон, че 5G технологията на компанията може да се използва за шпионаж в полза на правителството в Пекин.

Междувременно Ройтерс съобщи, позовавайки се на информирани източници, че американското правителство обмисля затягане на санкциите срещу Huawei, тъй като въпреки мерките, предприети от Вашингтон, външните доставки на компоненти за китайската компания не спират.

След като през май т.г. американското министерство на търговията включи Huawei в „черния” списък, компанията на практика загуби възможността да закупува американски хардуер и софтуер без специално разрешение от Вашингтон.

Въпреки това много чуждестранни доставчици на ключови компоненти за устройствата на Huawei не прилагат декларираните ограничения в сегашния им вид. Предвид това, администрацията на американския президент обсъжда възможно разширяване на санкциите. Новите правила биха блокирали повече от чуждестранните доставки за Huawei.

По-специално става въпрос за разширяване на ограниченията върху стандартните чипове за мобилни телефони, произведени в чужбина с използване на технология, софтуер или компоненти от американски произход.

Не е ясно колко близо е Вашингтон до решението си за промяна на правилата и дали те ще бъдат въведени постепенно или внезапно. Обсъждат се по-строги санкции, въпреки че през ноември Белият дом удължи временния лиценз на Huawei да работи с американски компании, а също така позволи на Microsoft да доставя софтуер на китайска компания.

Междувременно Уол Стрийт Джърнъл съобщи, позовавайки се на експерти, че Huawei може да произвежда смартфони без американски компоненти, заменяйки ги с компоненти от други източници. В интервю за медията директорът по информационна сигурност на Huawei Джон Съфолк казва, че всички 5G продукти на компанията вече са независими от САЩ.

Коментар