ЕС набляга на етичното ползване на данните в облака

Трябва да има гаранции за бизнеса и гражданите, че ще могат да упражняват контрол върху данните си, които споделят, заяви министър Росен Желязков на среща в Брюксел
(снимка: Zucchi-Enzo / предоставена от МТИТС)

България подкрепя развитието на пазара на доставчиците на облачни услуги в Европейския съюз, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на заседание на Съвета на министрите по телекомуникации в Брюксел. Една от темите на дискусиите днес бе „Европейският съюз като център за етично използване на данни”.

„Две трети от малките и средни предприятия в България използват облачни услуги, ето защо смятаме, че предоставянето на отдалечен достъп трябва да се базира на високи стандарти за защита на личните данни, информационната сигурност и запазването на целостта на данните”, добави министърът. По думите му, етичните и социални ценности и стандарти на Европейския съюз в областта на свободното движение на данни трябва да бъдат популяризирани и в международен контекст.

Министър Росен Желязков подчерта, че трябва да има гаранции за бизнеса и гражданите, че ще могат да упражняват контрол на данните, които споделят. Той се обяви за разширяване на обхвата на етичните правила и по отношение на автономните интелигентни системи, криптовалутите, фалшивите новини и алгоритмите за военни цели.

„В контекста на значението, което отдаваме на конкурентоспособността на европейската икономика, приемането на заключения на Съвета за 5G мрежите е добра основа за координирани действия за ефективно изграждане на технологии от пето поколение с акцент върху тяхната сигурност”, каза министър Желязков след като на заседанието днес бяха приети Заключения относно значимостта на 5G мрежата за европейската икономика и необходимостта от смекчаване на рисковете за сигурността.

Коментар