Мощна атака разстрои правителствени US сайтове

Сайтовете на няколко американски министерства и ведомства бяха подложени на масирана кибератака в края на миналата седмица. И до момента някои от тях работят затруднено, вкл. и сайтът за борба с киберпрестъпления, съобщи Асошиейтед Прес.

Мишени на хакерите са били уеб страниците на финансовото министерство, тайните служби на САЩ, Федералната търговска комисия и министерството на транспорта. Поне за два дена сайтовете са били извадени от строя.

Американските власти са потвърдили за атаката, но без да разкрият подробности. Не е ясно дали и други правителствени сайтове са били подложени на атака и на какъв принцип хакерите са избирали своите жертви.

Според източник на Асошиейтед Прес, пожелал анонимност, програмистите не са успели да отстранят всички вреди, нанесени от хакерите, дори и три дни след края на атаката. Този факт показва, че или сайтовете не са защитени добре, или атаката е била прекалено силна, коментират от компанията Keynote Systems.

Междувременно на масирана хакерска атака е бил подложен и южнокорейският сегмент на глобалната мрежа. От строя са извадени сайтовете на няколко правителствени учреждения и големи банки.

В момента корейските сайтове функционират със затруднения. Според представител на агенцията по информационна сигурност, сайтовете са претърпели масирана DDoS атака.

Коментар