Adata Swordfish 1TB SSD – най-достъпен като цена

Adata Swordfish NVMe 1TB SSD e достъпен полупроводников диск за ъпгрейд на настолни РС и лаптопи
(снимки: TechNews.bg)

SSD дисковете се превърнаха в стандарт за персоналните компютри, включително мобилни и настолни. Много от новите конфигурации се продават с вграден SSD, а вече наличните РС в домовете и офисите без SSD могат лесно и на приемлива цена да се надградят с полупроводников диск за повишаване на производителността, което означава много по-бързо зареждане на операционната система и стартиране на приложенията.

Ако търсите достъпно решение за ускоряване на компютъра си, внимание заслужава моделът Adata Swordfish NVMe SSD, който предлага най-ниската цена за гигабайт (GB) на пазара – около 0,20 лв./1GB във варианта 1 терабайт (TB). Този SSD е наличен в търговската мрежа у нас на цена от 213-228 лв. с включен ДДС в офертите на различни доставчици. Устройството се предлага също във версии 250GB, 500GB и 2TB.

Swordfish е едностранен SSD, което ще рече, че всички компоненти са разположени на едната му страна – това са 4 чипа NAND флаш памет и контролер. Те са покрити от сиво-черен метален охладител, както се вижда на снимката. Не се опитвайте да го сваляте, защото рискувате да загубите гаранцията на устройството, която е цели 5 години!

Контролерът Realtek RTS5763DL е от начално ниво и това, наред с други особености, прави този SSD толкова привлекателен като цена. Паметта, означена като 3D NAND Flash, представлява ребрандирана от Adata 96-слойна TLC памет на Sandisk. Моделът е изпълнен във форм-фактор M.2 2280 (M-Key) с интерфейс за свързване към системата PCIe Gen3x4 по протокол NVMe 1.3.

За да намали стойността на производството, ADATA не е включила DRAM чип за кеширане, който съхранява вътрешните адресни таблици на диска и така ускорява операциите, тъй като DRAM е по-бърза от флаш паметта. Когато липсва RDAM чип, контролерът на диска се обръща по-често към флаш паметта и това намалява IOPS производителността. Но при големи потребителски натоварвания, липсата на DRAM кеш не влияе на производителността при произволно четене на данните, показват тестовете, и именно затова на пазара се наложиха и SSD без DRAM чип.

Вместо DRAM кеширане, Swordfish SSD използва Host Memory Buffer функцията на NVMe протокола, която автоматично заделя малка част от системната памет на компютъра за адресните таблици на SSD-то, в случая става въпрос за 16 MB.

Друга особеност на Swordfish SSD е големият обем от 350GB SLC кеш. За разлика от други производители, Adata е конфигурирала своя диск за максимално възможния капацитет на псевдо-SLC режима (един бит на клетка), което помага на устройството да поеме по-големи пакети за запис и е предимство спрямо дисковете с малък SLC кеш.

Смисълът на SLC кеша е да подобри скоростта на TLC/QLC-базираните SSD-тата (с 3 или 4 бита на клетка), като записът се извършва така, сякаш са SLC. Записът на 1 бит в клетка е по-бърз отколкото на 3 или 4 бита, но от друга при SLC режим се намалява драстично капацитетът на SSD диска. Все пак при достатъчно голям капацитет от 1TB, подходът със SLC кеш може да се окаже голямо предимство.

С всички тези особености, Swordfish NVMe 1TB SSD постига скорости на последователно четене/запис на данни съответно 1800 MB/s и 1200 MB/s. Това се потвърждава и от тестовете на устройството – обявените от производителя стойности съвпадат с резултатите от популярни програми за тестване на SSD. При произволно 4К четене/запис производителността достига 180/180K IOPS.

източник: TheSSDReview.com

В крайна сметка, потребителят получава на много изгодна цена SSD, който може значително да повиши производителността на системата. Да, това не е SSD за ентусиасти, който търсят екстремна производителност от своите компютри, но за всички останали e отлична ценово-ефективна опция.

Да обобщим: Adata Swordfish NVMe 1TB SSD предлага най-ниската цена на гигабайт – около 0,20 лв./1GB, придружен е с 5 години гаранция, а животът на устройството, според производителя, е 1 800 000 часа.

Скоростните му показатели – последователно четене/запис съответно 1800MB/s и 1200 MB/s обещават осезаемо подобрение на производителността при ъпгрейд на настолния РС или лаптопа.

Adata Swordfish NVMe 1TB SSD може да се закупи от редица търговци у нас на цена в диапазона 213 до 228 лв. с ДДС, показва бърза справка на наличните оферти. Т.е., при по-прецизен избор, можете да купите диска с до 15 лв. по-изгодно.

Коментари по темата: „Adata Swordfish 1TB SSD – най-достъпен като цена”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Няма по-евтин NVME PCIe

  2. Ивайло

    Въобще не е най евтин като цена за гигабайт. Самсунхщг например има диск за 180лв един терабайт.

  3. ха

    И като се скапе електрониката по някакви причини отиват ти цели 1 TB данни на вятъра… Много по-добре е да си имаш примерно 50 парчета по 20GB, ако и да ти излиза по-скъпо…

  4. Иван

    И отваряш спецификацията на Sata диск SU800 например и виждаш, че TBW на рекламираният диск е 480TB, а на нормален диск с кеш е 800TB. И като са спестили чип за 2 долара, разбирай кеша, който в повечето случаи е вграден в контролера, са голяма работа. Разликата в чиповете с кеш и без кеш е толкова малка, че са направо смешни като рекламират, че било за намаляване на цената.

Коментар