Ценни данни за жълти стотинки в онлайн аукционите












В интернет аукционите често се продава компютърно оборудване, което съдържа строго конфиденциална информация. Служители на консултантската компания Ernst & Young са закупили от eBay осем твърди диска по 10 евро всеки, като на пет от тях е имало важни данни, съобщи анализаторският център Perimetrix.

Подобни случаи са нещо обичайно, тъй като потребителите често забравят да изчистят твърдите си дискове или пък го правят по начин, който позволява лесно възстановяване на информацията.

Един от дисковете, придобити от Ernst & Young, преди това е бил собственост на голяма компания за онлайн транзакции. На него е открита вътрешнофирмена информация, както и неколкостотин банкови сметки и номера на кредитни карти на клиенти.

Друг от дисковете, използван от търговец на автомобили, е съдържал банкова информация, имена и адреси на клиенти, данни за регистрирани автомобили и друга ценна информация.

Ernst & Young обяснява наличието на толкова голям брой дискове с конфиденциални данни с два фактора. Първо, все повече хора работят вкъщи и по този начин фирмената информация попада на домашните компютри.

На второ място, преобладаваща част от потребителите просто не знаят как сигурно да изтрият важната информация от твърдите дискове.

Коментар