Всеки трети телефон с акселерометър догодина

През 2010 година всеки трети продаден телефон ще има вграден акселорометър, прогнозира iSuppli. За сравнение, през настоящата година само 20% от телефоните разполагат с датчик на ускорение.

Акселерометрите се използват за управление на игри, смяна на ориентацията на дисплея (портрет или пейзайж), превключване на песни, преброяване на направените стъпки и в други приложения на мобилния телефон.

Активната употреба на акселерометрите започна с появата на iPhone.

В новия модел 3GS е вграден датчик на ускорение, свързан с електронен компас. Заедно, двете устройства позволяват показване на географска карта на екрана едновременно със завъртане на телефона около неговата ос.

Още по-развити възможности в тази насока предлага смартфонът Palm Pre. Освен акселерометър, устройството включва и ъгломер.

Sony Ericsson пуска най-много телефони с вграден акселерометър. Само един от 19-те нови модела на компанията, обявени тази година, не съдържа датчик на ускорение.

Коментари по темата: „Всеки трети телефон с акселерометър догодина”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И последно акселерометър ли е или датчик на ускорение ?? Да не говорим, че датчик е измислена дума от 70-те насам, и сега и за нея трябва да се мисли дали ще се заменя със сензор.

Коментар