Чатбот отговаря на въпроси с гласа на Айнщайн

Алберт Айнщайн е личност, на която мнозина биха искали да зададат въпроси
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчикът на аудио съдържание Aflorithmic и създателят на цифрови хора UneeQ са синтезирали гласа на известния учен Алберт Айнщайн. Сега техен чатбтот говори с гласа на легендарния физик.

Двете организации решили да дадат на потребителите възможността да задават практически въпроси на Ainstein AI – имитирайки жив разговор със самия Айнщайн. Компаниите твърдят, че са избрали именно Айнщайн, заради известната му репутация на действителен гений, икона, технологичен ентусиаст и безспорно личност, на която мнозина биха искали да зададат въпроси.

Визуалната възстановка не била трудна, споделят компаниите. По отношение на възкресяването на автентичен глас на истинския Алберт Айнщайн обаче изследователите имали доста работа, разказва TechXplore.

Единствената оригинална реч, която успели да разкрият от исторически записи, е такава, в която Айнщайн има тежък немски акцент и говори бавно, мъдро и любезно с висок тон. Именно заради тежкия акцент на Айнщайн и лошото качество на старите записи на гласа му, екипите за имали доста трудности да извлекат точния гласов профил.

В крайна сметка учените се замислили, че едва ли много потребители ще се притесняват толкова много за точността на гласа на Айнщайн, когато става въпрос за чатбот. Стъпвайки на тази идея, те планират да създадат нов глас на Айнщайн, който – макар и може би не идентичен с гласа на самия физик – ще звучи такъв, какъвто потребителите ще се радват да чуват и лесно ще разпознават.

Новата „версия” на гласа на Айнщайн кара физика да говори пак с немски акцент, с известно чувство за хумор, както и с приятелско настроение.

Наред с клонирането на гласа, изследователите трябвало да разработят и „дигитален Айнщайн”, който да отговаря бързо на потребителски въпроси, подобно на чатбот за обслужване на клиенти или личен асистент. В крайна сметка те обучили чатбота да реагира за около 3 секунди.

Коментар