Посредниците са неизбежни и в облачните услуги












Развитието на облачните услуги (cloud computing) неизбежно е свързано с появата на посредници между доставчиците и потребителите, твърди нов анализ на Gartner.

Услугите от този тип ще станат достатъчно сложни, именно поради което ще са необходими посредниците. Те ще използват няколко вида различни платформи за предоставяне на услуги и подобряване на качеството им.

В бъдещите облачни изчисления посредникът ще предоставя софтуер, платформа или пакет от технологии, които добавят стойност към базовата услуга. Подобренията ще включват управление на достъпа до услугата, обезпечаване на по-високо ниво на сигурност и дори създаване на съвършено нова услуга, посочва Gartner.

Ще има три основни типа облачни посредници. Първият са компании, които подобряват изходната услуга. Посредниците от втория тип обединяват функциите на няколко услуги в една или повече. И третият тип е т.нар. облачен арбитраж, в рамките на който посредникът предоставя на клиента избор измежду няколко сходни услуги.

Посредниците ще имат ключова роля в близко бъдеще, когато облачните услуги станат много и сложни. Потребителите няма да могат сами да се справят с новия тип услуги, посочва Gartner.

Коментар