Разходите за ИТ ще намалеят с повече от очакваното












Световните разходи за информационни технологии ще намалеят с 6% през 2009 година, спрямо предходната, прогнозира Gartner. В стойностно изражение пазарът се оценява на 3,2 трилиона долара, докато през 2008 година е бил 3,4 трилиона.

Новата прогноза на Gartner коригира предишна такава за спад от 3,8%. Причини за по-негативната оценка на пазара са продължаващият спад на ИТ разходите, в резултат на икономическата криза, и колебанията във валутните курсове.

Въпреки че кризата отслаби своята хватка, компаниите все още съкращават ИТ бюджети, коментира Gartner. Коригирането на прогнозите за покупка на хардуер и софтуер почти се е стабилизирало през последното тримесечие.

Влиянието на кризата върху пазара на ИТ услуги и телекомуникации започва едва сега да се проява с пълна сила, а прогнозираният ръст в тези сектори значително е намалял, посочват анализаторите.

Поскъпването на американския долар спрямо повечето други валути в последните месеци ще се отрази негативно на ръста на ИТ разходите, уточнява Garner, чието изследване е базирано именно на US валутата.

Във всички ключови ИТ сектори – хардуер, софтуер, услуги и телекомуникации – се наблюдава спад в приходите, което не беше характерно дори и за рецесията от 2001 година.

Най-силен е ударът по хардуeра. През настоящата година разходите там ще намалеят с 16,3%. Софтуерът ще бъде най-малко засегнат, със спад от 1,6%.

Коментар