Linux обвивка изпълнява команди на човешки език

Иновативен софтуер превръща в изпълними команди човешкия език
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерен разработчик от проекта River’s Educational Channel представи Linux обвивка на команден ред, която разбира човешки език и го превежда в команди на интерпретатора Bash.

Новата обвивка използва изкуствен интелект OpenAI и позволява изпълнение както на прости команди за работа с файлове и директории, така и използване на помощни програми като ImageMagick и ffmpeg със сложни параметри.

Обвивката е написана на Python и се разпространява с лиценз MIT. Според автора, проектът е доста проста обвивка на Bash, която получава от потребителя описание на задачата, необходима за изпълнение, след това извиква OpenAI и изпълнява съответната команда.

На този етап на разработката авторът препоръчва на потребителите да се запознаят с предлаганата команда преди директното ѝ изпълнение, тъй като поради несъвършенството на модела, командите могат да бъдат потенциално опасни.

За да изпробват новата обвивка, потребителите трябва да зададат зависимостите от файла requirements.txt. Също така, потребителят ще се нуждае от OpenAI API ключ, или, както авторът предполага, може да опита локален GPT модел.

Коментар