OpenAI се заема с изкуствен интелект за благото на хората

Некомерсиалната организация OpenAI получи финансиране в размер на 1 млрд. долара, за да развива изкуствения интелект в интерес на обществото. Спонсори на проекта са няколко компании от Силициевата долина.

Инвестициите в OpenAI ще се правят на годишна база. В близките няколко години OpenAI ще похарчи малка част от осигурените 1 млрд. долара. Организацията ще разработва изкуствен интелект и технологии, които по-скоро допълват, а не заменят хората.

Изкуственият интелект трябва да стане естествено развитие на човешката воля и да се разпространи толкова широко, свободно и безопасно, колкото е възможно, се казва в официалното съобщение на сайта OpenAI.

Сред учредителите на OpenAI са шефът на Tesla Motors Елън Мъск, президентът на венчърния фонд Y Combinator Сам Алтман, съоснователят на LinkedIn Рид Хофман, съоснователят на PayPal Питър Тил, бившият главен инженер на платежната услуга Stripe Грег Брокман, мениджъри от Amazon Web Services и индийската телекомуникационна компания Infosys Tech.

Коментари по темата: „OpenAI се заема с изкуствен интелект за благото на хората”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Четиво за наивници ли е това? При неолиберализма “интереса на обществото” е изпразнено от съдържание понятие и обикновено обозначава интересите на едрия финансов капитал. Точно както под “просперитет на икономиката” се разбира този на банковата система.

Коментар