ГИС за градското планиране стават отживелица

В близко бъдеще модерните градове ще имат 3D виртуален „близнак”
(снимка: EPFL / YouTube)

Геоинформационните системи в градското планиране и развитие скоро ще са отживелица. Вместо това урбанистите ще използват 3D „двойници” на градската среда.

Това е заключението от проекта ScanVan, четиригодишна разработка на нови технологии за дигитализиране на градовете, в която участваха няколко швейцарски института – EPFL Digital Humanities Laboratory, Институт за системен инженеринг HES-SO Valais/Wallis, както и Център за информационни технологии, общество и право при Университета в Цюрих.

В рамките на проекта учените са стигнали до извода, че 3D сканирането на градовете може да се осъществи по подобие на начина, по който Google Street View сканира улиците с всичко около тях. Когато градската среда се възпроизведе във виртуален триизмерен вид, урбанистите ще могат много по-добре да вземат решения за развитието на пространствата в градовете.

Предизвикателство в този процес е опазването на личните данни. Така е, защото при сканирането на градската среда неизбежно в обхвата на скенерите попадат хора. Техните лица и всички данни, по които хората могат да бъдат разпознати, следва да бъдат скрити и защитени.

„Генерирането на 3D градски модели от сферични изображения е много интересен технически подход. Събирането на данни от публичното пространство с помощта на камери води до това, че случайни хора се оказват вътре в снимките”, обяснява Флорент Тувенин от Университета в Цюрих, ръководител на проекта, цитиран от NewAtlas.

„Различните законови разпоредби, по-специално законите за защита на данните, трябва да бъдат спазени”. Тувенин и екипът имат и конкретни предложения как да бъдат спазени законовите норми за защита на данните при триизмерното сканиране на градовете.

Когато това предизвикателство се реши, 3D картирането на градската среда може да стане основа на редица подобрения. Например, много по-лесно ще могат да се интегрират безпилотни превозни средства.

„В близко бъдеще ще се получи голяма дигитална пропаст между градовете, които имат 3D виртуален „близнак”, и градовете, които все още разчитат на древните географски информационни системи”, казва Фредерик Каплан, директор на цифровата хуманитарна лаборатория на EPFL.

„Първите ще последват траектория на развитие, базирана на самоусъвършенстващи се информационни системи…, и тези градове ще могат да внедряват интерфейси с добавена реалност, самооптимизираща се логистика и допълнителни автономни превозни средства. Другите ще останат заседнали в статично разбиране за градското пространство от предишния век”, допълва Каплан.

Коментари по темата: „ГИС за градското планиране стават отживелица”

добавете коментар...

  1. :o)

    3D сгради, 3D градове, после 3D хора и накрая като изчезне човешкия вид ще сме само симулация в някоя игричка за запълване на времето на машините 🙂

Коментар