AI за добро: как технологията помага в благородни каузи

Дигиталните технологии могат да помагат по-пълноценно на благородните начинания
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато става дума за изкуствен интелект, обичайно си представяме лицево разпознаване, анализ на големи обеми корпоративни данни, дори разчитане на древни ръкописи, но не ни идва наум нищо, свързано с доброволчество, каузи или каквито и да е благородни начинания. Но има и добри примери как синтетичният разум може да помага за опазване на природните ресурси, за помощ за деца-аутисти и много други благородни начинания. Можем само да се надяваме да има повече инициативи като „AI за добро”.

През 2019 година една технологична компания на име DataRobot стартира своя собствена програма „AI за добро”. Екипът на фирмата периодично отива да работи на доброволни начала в някоя нестопанска организация, посветена на добра кауза. „Обучението на членовете на екипа на организацията да изграждат и управляват свои собствени технологични решения в дългосрочен план е устойчиво”, казват от DataRobot пред TechRepublic.

Компанията за изкуствен интелект стартира програмата си през юли 2019 г. след работа с Global Water Challenge в предходната година. Членовете на екипа на DataRobot са анализирали над 500 000 точки с данни, за да предскажат бъдещи пробиви на водопреносни системи в селските общности в Африка. След това решават да „мащабират” опита си.

Целта на програмата е да помогне на нестопанските организации, посветени на различни каузи, да създават смислени системи на база изкуствен разум, които са лесни за използване и самоподдържащи се, обяснява Чандлър Маккан, главен мениджър и ръководител по практиките в областта на науката за данните и ръководител на „AI за добро” в DataRobot.

Той и колегите му са на мнение, че по този начин силата на дигиталните технологии може да помогне по-пълноценно на благородните начинания, отколкото ако ИТ фирми партнират в еднократно събитие като хакатон или създават софтуер, който след това е труден за поддръжка от НПО-то.

„След като формализирахме програмата, си партнирахме с GlobalGiving, за да използваме техния богат опит в работата с мрежи от неправителствени организации и организации с нестопанска цел, за да ни помогнат да улесним дизайна на процеса по кандидатстване”, разказва Маккан.

Един проект от първата кохорта в програмата „AI за добро” се фокусира върху качеството на водата. Anacostia Riverkeeper – доброволческа група, която наблюдава качеството на водата в речния басейн на залива Чесапийк – е изградила система за прогнозиране на нивата на ешерихия коли по водните пътища. Това се сочи като един от първите случаи, когато се използва AI за прогнозиране на качеството на водата в целия регион на залива Чесапийк.

Маккан казва, че решението е разработено съвместно от екипа на DataRobot и организацията, грижеща се за водата. „Експертите на DataRobot работят в тясно сътрудничество с бенефициентите на „AI за добро”, за да оценят проблема, който се опитват да решат, да се уверят, че е подходящ за решаване от изкуствен интелект, а след това да започнат да обучават служителите и да изграждат модели, които работят за намирането на решение”, обяснява Маккан.

„Експертите ни са специализирани по теми. Те са на разположение винаги, за да помогнат, насочат и усъвършенстват процеса на стартиране на моделите, както и как организацията може да оптимизира резултатите и да разшири внедряването”, допълва той.

Членовете на DataRobot също така обучават екипите, които ще използват платформата, за да се уверят, че хората имат уменията, необходими за поддържане на проекта с течение на времето. Маккан казва, че програмата е истинско доказателство, че AI може да има положително въздействие върху света.

„Това са реални случаи на използване, които ние като компания може би никога не нямаше да срещнем, ако не бяхме създали тази програма за подпомагане на организации с нестопанска цел и неправителствени организации”, споделя Маккан.

В момента „AI за добро” е отворена за кандидатстване за втората кохорта проекти. Желание за участие в програмата могат да заявят всякакви организации с нестопанска цел. Те трябва да сторят това до 30 април. Апликацията има четири раздела: резюме на организацията, описание на проекта, изпълнение и незадължителна помощна информация.

Екипът на „AI за добро” оценява приложенията по три критерия:

Въздействие: как предложеният проект ще повлияе на общността и хората, които живеят в нея;

Рамка: проектът предоставя ли предизвикателство и какви данни подкрепят решението;

Готовност: организацията има ли капацитета и подкрепата на ръководството да направи проекта успешен?

Коментари по темата: „AI за добро: как технологията помага в благородни каузи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Колко много думи за нищо

Коментар