Робот-костенурка следи качеството на водата

Много плавателни роботи са конструирани на базата на принципите на движение на естествените им „колеги” като риби, змии и калмари. Автономните устройства от години помагат на изследователите, изучаващи морския живот, кораловите рифове, арктическите ледове. Те могат да отидат на недостъпни за човек места и да останат потопени за по-дълги периоди от време, отколкото е възможно при пилотираните плавателни съдове.

Изследователи от Националния университет на Сингапур са разработили робот, вдъхновен от малката морска костенурка, който си проправя път през водата досущ като истинска морска костенурка. Използвайки бордови сензори, робо-костенурката има за цел да тества водни обекти за замърсяване и токсични отпадъци и да извършва дейности по наблюдение на водни басейни.

„Костенурката” не използва баластова система за задвижване, което я прави малка и лека. Това означава, че й е нужна много малко енергия за захранване – и в същото време може да носи повече инструменти и сензори, пише GreenTech.bg.

Роботът може да бъде оборудван със слънчев панел, така че батерията да се презарежда всеки път, когато „костенурката” излезе на повърхността. Бордовата турбина пък позволява на робота да се потопи до дъното и да черпи енергия от морските течения.

Освен всичко друго роботът е в състояние да се потапя вертикално като морска костенурка, използвайки предните и задните си „плавници”, за да може да влиза и в тесни пространства като пукнатини и тунели.

Надеждата на учените е, че един ден тези роботи ще са в състояние да извършват мониторинг на околната среда – особено в случаите, когато това би било опасно за хората, като например при проучване на петролни разливи, проверки за ядрено замърсяване или просто опознаване на големи дълбочини.

Коментари по темата: „Робот-костенурка следи качеството на водата”

добавете коментар...

  1. :o)

    Супер…само да не я срещне ГОЛЯМАТА БЯЛА АКУЛА 😀 😀 😀

Коментар