Нова технология поддържа 2Gbps в градски условия

Две технологични компании лансираха съвместно решение за ултрабърза мрежова връзка в градски райони с плътно застрояване. Реализация на технологията бе показана на Световния мобилен конгрес (MWC 2015) в Барселона от Siklu и Sckipio Technologies.

Доставчиците на услуги могат да осигурят връзка със скорост до 2Gbps на разстояние до 5 км чрез комбиниране на технологии

Доставчиците на услуги могат да осигурят връзка със скорост до 2Gbps на разстояние до 5 км чрез комбиниране на технологии (източник: Skipio.com)

В много градски райони е трудно и скъпо прокарването на оптични линии до всеки дом. Siklu и Sckipio предлагат решение на този проблем, като обединяват своите разработки – безжична връзка с използване на милиметрови вълни и технология G.fast, която елиминира нуждата от оптика или нови кабели там, където е невъзможно или неизгодно да се прокарват.

Решението позволява на доставчиците на услуги да осигурят връзка със скорост до 2 гигабита в секунда (Gbps) на разстояние до 5 км чрез комбиниране на технологии. Безжичната част работи на честоти E-Band – в диапазона 70-90GHz, като антените се монтират на покривите на сградите на доставчика и потребителите.

В местата на приемане по оптични линии, Gigabit Ethеrnet или друга кабелна връзка, данните се насочват към точка за разпределение G.fast, която поддържа скорост до 1Gbps по съществуващите медни кабели в жилищни кооперации и други сгради с голям брой абонати.

Разпределителят е проектиран за 16 двойки медни проводници. Вътре в самите жилища и офиси на потребителите е достатъчно да се инсталира модем или шлюз с поддръжка на G.fast.

Коментар