Mагнезиеви сплави олекотяват охладителните системи с 1/3

Нови сплави могат да подобрят показателите на системите за охлаждане
(снимка: CC0 Public Domain)

И автомобилите, и електронните уреди изискват отвеждане на излишната топлина надалеч. Охладителните им системи обикновено се правят от желязо, стомана или алуминий. Това обаче може скоро да се промени, тъй като учени са създали две нови магнезиеви сплави, които – според изследователите – могат да намалят теглото на охладителните системи с една трета.

Разработени в сътрудничество на руския Национален университет за наука и технологии (MISIS) и LG Electronics, новите сплави могат да намерят приложение в устройства като радиатори за коли и такива за електроника, според публикация в уебсайта на MISIS.

В миналото магнезиевите сплави са имали поне един голям недостатък: бидейки нагрявани и изложени на въздух, те са склонни да се запалват. Според членовете на екипа на MISIS обаче добавянето на калций и итрий към сплавите придава на материалите много по-висока издръжливост на температура – до такава степен, че, според учените, смесите са безопасни за използване „в различни джаджи без ограничения”.

Освен това докато съществуващите магнезиеви сплави обикновено съдържат скъпи елементи като неодим, лантан и торий, сплавите на MISIS се базират на значително по-евтини алтернативи.

Най-евтината от двете сплави съчетава магнезий със силиций, цинк и калций, което води до висока топлопроводимост и средна якост. Другата, която е малко по-скъпа, комбинира магнезий с цинк, итрий и цирконий, като предлага малко по-ниска топлопроводимост, но по-висока якост.

Досега учените от MISIS не намекват нищо за цената и сравнимостта ѝ с тази на традиционните топлопреносни материали материали като чугун, мека стомана, неръждаема стомана и алуминий. Използването на новите сплави обаче „намалява теглото на топлоотвеждащите елементи с една трета, без да се губи ефективност”.

Корейският партньор в изследването LG Electronics вече е регистрирал патенти за по-евтината от двете сплави, както и за радиатор, направен от новия материал.

Коментар