Допотопен Commodore 64 се научи да копае биткойни

Ентусиаст впрегна ретро компютъра Commodore 64 да копае биткойни
(снимка: 8-Bit Show And Tell / YouTube)

Курсът на биткойн падна тази седмица, но най-популярната криптовалута остава привлекателна за „миньорите”, тъй като все още им позволява да правят добри пари. Когато няма видеокарта, „копаенето” на биткойн може да стане и с централния процесор – дори ако това е MOS Technology 6510 CPU на 39-годишен компютър Commodore 64.

Да, точно така: Commodore 64 се научи да копае криптовалута. В допълнение към процесора MOS Technology 6510 CPU на 1,023 MHz, допотопният компютър има 64KB RAM и 20KB ROM. При пускането му през 1982 г. едва ли някой е мислил, че след 39 години подобна машина може да бъде адаптирана да копае биткойн. Оказва се, че това е напълно постижимо.

Софтуерът Bitcoin Miner 64 позволява използване на Commodore 64 за добив на криптовалута със скорост на хеширане 0,3 h/s, според публикация във VideoCardz. Авторът на софтуера обаче отбелязва, че с оптимизация на кода, написан на C, постига 10-кратно увеличение на производителността и още 20 пъти с използване на разширителна карта SuperCPU.

Разбира се, за постигане на значим резултат при подобна производителност, ще трябва да бъдете търпеливи. За сравнение, дори след подобренията, Comodore 64 остава на „светлинни години” от модерните ASIC майнери, които достигат производителност 18 th/s (терахаша в секунда). Но самият факт, че Commodore 64 може да копае биткойн, е забележителен.

Коментари по темата: „Допотопен Commodore 64 се научи да копае биткойни”

добавете коментар...

 1. Гого

  Ееее… да взема да извадя моя Правец 8д, че да копна и аз …

 2. еХперт

  Point taken!

 3. ха

  Туринг-машина има безкрайна памет!!! Затова не всичко става на старите компютри.

 4. еХперт

  Еми нали е Туринг-машина, следователно може да изчислява всичко, каквото и модерните компютри, които също са Туринг-машини. Просто по-бавно, както се вижда.

  Нищо изумително не прочетох.

Коментар