Предимствата на MU-MIMO рутерите – Tenda AC19

Двубандовият рутер AC19 се възползва от всички предимства на технологията MU-MIMO
(снимки: Tenda)

Броят на безжичните устройства в домовете постоянно се увеличава, а с това и нуждата от все повече честотна лента за всевъзможните интернет приложения като онлайн обучение, дистанционна работа, видеострийминг и игри. И ако домашният рутер не разпределя ефективно наличния интернет ресурс между различните устройства – лаптопи, смартфони, таблети, конзоли, телевизори и т.н., потребителите ще страдат от забавяне и прекъсване на безжичната връзка.

Производителите на рутери подобриха значително своите устройства в последните години, за да отговорят на предизвикателството, за което способства и еволюцията та Wi-Fi стандарта. Така например, спецификацията 802.11ac Wave 2 въведе MU-MIMO – иновативен начин за комуникация на точката за достъп или рутера със свързаните устройства. Новият Wi-Fi стандарт елиминира тясното място в безжичния стандарт 802.11 от самото му създаване, като позволи едновременна комуникация на рутера с множество устройства.

Ключова технология

MU-MIMO (Multiple User – Multiple-Input, Multiple-Output) е една от ключовите технологии, които движат развитието на безжичните мрежи от следващо поколение. Тя доразвива SU-MIMO (Single User – MIMO), или просто обикновената MIMO технология, която дебютира с 802.11n. MIMO увеличи броя на антените на безжичния рутер, използвани за приемане и предаване на сигналите, като така подобри капацитета на безжичните връзки. Но това все още не означаваше едновременно комуникиране на рутера с няколко устройства.

Модерните рутери, които са способни да се справят с глада за честотна лента в дома, вече поддържат MU-MIMO. Такова устройство, например, е  двубандовият рутер Tenda AC19, който представихме наскоро.

Tenda AC19 е двубандов рутер от клас AC2100 и поддръжка на MU-MIMO 4×4
(снимка: TechNews.bg)

Ако живеете сами у дома и имате 2-3 устройства, свързани към Wi-Fi – телефон, лаптоп и телевизор – трафикът от и към рутера няма да бъде претоварен и устройствата могат да се редуват в достъпа до интернет. Но ако сте в многочленно домакинство с множество устройства и карате всяко от тях да чака реда си за интернет, това означава досадно забавяне. И тук на помощ идва MU-MIMO технологията.

MU-MIMO е решението, когато множество устройства се опитват да получат достъп до мрежата едновременно. Рутерът в този случай ще раздели наличната честотна лента на отделни потоци, които споделят връзката по равно, вместо да създава опашка, както би било при обикновения MIMO. Всички устройства в домашната мрежа могат да изпращат и получават информация едновременно, с еднакви скорости.

4х4 за стрийминг и игри

MU-MIMO рутерите и точки за достъп могат да бъдат налични във варианти 2х2, 3х3 или 4х4. Тези вариации се отнасят до броя едновременни потоци (два, три или четири), които те могат да създадат за всяко устройство – колкото повече са потоците, толкова скоростта и връзката са по-добри. Технологията е разработена така, че да помогне в ситуации, когато множество потребители се опитват да получат достъп до безжичната мрежа едновременно, без прекъсване на връзката.

Например, рутер, който може да изпраща и да приема по един поток, ще бъде 1х1. Устройствата 2х2 поддържа два потока във всяка посока, 3х3 – три потока във всяка посока и т.н. Рутерът Tenda AC19 е от тип 4х4, т.е. може за изпраща и приема по четири потока към всяко устройство в безжичната мрежа. Тук е важно да се отбележи, че устройство с поддръжка на повече потоци ще работи с всяко устройство с по-малко потоци, но производителността ще бъде ограничена от устройството, което поддържа по-малко потоци.

Друга ключова характеристика на MU-MIMO е технологията Beamforming, която насочва сигналите от рутера към конкретното безжично устройство вместо в произволни посоки. По този начин сигналът се използва по-ефективно и MU-MIMO спомага за увеличаване на обхвата, силата и скоростта на Wi-Fi връзката.

Обобщено, MU-MIMO осигурява няколко съществени предимства на безжичните мрежи, в които се използва:

  • постоянен сигнал за всички свързани към рутера устройства чрез правилно разпределяне на честотната лента за всяко от тях, без нарушаване на скоростта;
  • увеличен мрежов капацитет за интензивни приложения като стрийминг и игри;
  • подобрена производителност и намалена латентност, тъй като рутерът никога не прекъсва връзката с дадено устройство, за да комуникира с други устройства.

Достъпен MU-MIMO рутер

AC19 предлага всички предимства на MU-MIMO и 802.11 ac wave2 на достъпна цена. Рутерът е двубандов от клас AC2100, което означава, че осигурява 2033 Mbps сумарно за двете честотни ленти – 1733Mbps на 5GHz и 300Mbps на 2,4GHz. Поддържа MU-MIMO 4×4 при работа в 5GHz, с четири външни антени по 6dBi и вграден усилвател на сигнала, използван и за двете честотни ленти.

MU-MIMO рутерът Tenda AC19 е широко достъпен в търговската мрежа у нас
(снимка: TechNews.bg)

Wi-Fi рутерът Tenda AC19 се предлага на българския пазар от дилърите на официалния дистрибутор Mост Компютърс на цена около 105 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Коментари по темата: „Предимствата на MU-MIMO рутерите – Tenda AC19”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Тенда са недостижими!

Коментар