Tenda AC19 – гигабитов рутер за оптичния интернет у дома

Tenda AC19 е двубандов AC2100 рутер, проектиран за високоскоростен интернет в дома
(снимки: TechNews.bg)

Нуждата от бърз интернет у дома нарасна неимоверно през последната година, поради мерките, наложени от пандемията. Хората работят, учат и се забавляват вкъщи онлайн, а това означава силно увеличен трафик и натоварване на връзките. Стабилният интернет в рамките на цялото жилище и за всички потребители в него е задължителен, за да могат работещите дистанционно, учещите и геймърите да се справят със задачите си.

Две неща са необходими за пълноценно онлайн изживяване у дома – бърза интернет връзка от доставчика и функционален рутер, който оползотворява максимално нейния потенциал и се грижи за разпределението на честотната лента между потребителите. Такъв рутер е Tenda AC19, широко достъпен в търговската мрежа у нас на цена около 110 лв. с включен ДДС и две години гаранция.

AC19 е двубандов AC2100 рутер, проектиран за високоскоростен интернет в дома, който използва модерни технологии, за да осигури възможно най-добра производителност при оптични връзки. Моделът разполага с гигабитов WAN порт за сигнала от интернет доставчика и четири гигабитови порта за кабелно свързване на устройства от домашната мрежа, като освен това поддържа безжични Wi-Fi връзки със сумарна скорост до 2033 Mbps.

Дизайн

Устройството се доставя в характерните за Tenda кутии с подробна информация за характеристиките, снимка на рутера, сравнителна таблица с други модели на компанията, схема на типично използване и основни предимства. Вътре в кутията освен самия рутер с четири антени се намират захранващ адаптер, LAN кабел и документация.

На външен вид AC19 внушава загадъчност – той е изпълнен в черен цвят, прилича малко на мида, с интересни извивки и ръбове, които му придават по-футуристично излъчване. Най-отпред отгоре се намират светлинните индикатори, по-назад е логото на Tenda, а отзад и отстрани се монтират четирите антени, всяка по 6 dBi.

Дизайнът е типичен за домашните устройства на марката и несъмнено ще допадне на геймърите, като се има предвид, че и много от останалите устройства за игри – компютри и периферия – обикновено са в черен цвят.

Най-интересното, разбира се, е на задния панел на рутера, където са разположени портовете и бутоните. Виждаме там един гигабитов WAN порт (10/100/1000Mbps), към който свързваме кабела от интернет доставчика или от модема, в зависимост от това каква връзка ползваме. До него са наредени още четири гигабитови LAN порта (10/100/1000Mbps) за свързване на различни домашни устройства – настолни компютри, лаптопи, телевизори и др.

Наличен е също USB 2.0 порт, към който можем да свържем, например, принтер или сторидж за споделяне в мрежата. Очаквано, на задния панел откриваме и бутон WPS/RST съответно за улеснено безжично свързване на устройства и нулиране на настройките на рутера до фабрично зададените. Най-вдясно пък е гнездото за захранване на рутера (Power). Няма бутон за включване/изключване на Wi-Fi както при някои други рутери на Tenda.

Ако се върнем на светлинните индикатори, те са 5 на брой: SYS, който мига, когато рутерът работи правилно; WAN, който указва, че има връзка към интернет и дали се предават данни; LAN индикатор, сигнализиращ, че поне едно устройство е свързано към мрежов порт; WiFi, който показва, че поне едно устройство е свързано безжично; и резервиран T индикатор.

От двете страни на рутера има по една антена и отвори за охлаждане на рутера. Устройството може да стои на бюро или на друга подходяща мебел, както и да се монтира на стена, в зависимост от предпочитанията.

Характеристики

Първо, това е двубандов рутер от клас AC2100 с технология 802.11 ac wave2, което ще рече поддръжка на Wi-Fi със скорост 2033 Mbps сумарно за двете честотни ленти – 1733Mbps на 5GHz и 300Mbps на 2,4GHz. Така че моделът ще оползотвори максимално гигабитовия потенциал на оптичната интернет връзка от доставчика.

Друга ключова технология е 4×4 MU-MIMO при работа в 5GHz лентата. Тя осигурява по-широко WiFi покритие и по-висока скорост на безжичната връзка за устройствата в домашната мрежа, в сравнение с рутерите, които поддържат технология 3X3 MU-MIMO.

За разширеното покритие и стабилния безжичен сигнал допринасят четирите външни антени по 6dBi, както и вграденият в рутера усилвател на сигнала, използван и за двете честотни ленти. Производителността на AC19 е обезпечена от двуядрен 28-нм процесор на тактова честота 1GHz и копроцесор на 500 MHz.

Заслужава да се отбележи също наличието на USB 2.0 порт, благодарение на който потребителите в домашната мрежа могат да споделят принтер или сторидж устройство. А също така да настроят локален FTP сървър при свързване с твърд диск и да качват и споделят HD съдържание – снимки и филми – отвсякъде и по всяко време.

По отношение на настройките, потребителите на AC19 ще намерят полезни функции като конфигуриране на мрежа за гости, филтриране на клиенти, миграция на широколентови акаунти без конфигуриране, родителски контрол, планирано изключване на Wi-Fi и др.

Ценна характеристика също е поддръжката на протокол IPv6, който намалява закъсненията при предаване на данни и така подобрява геймърското изживяване. Рутерът поддържа актуалните стандарти за криптиране на безжичната връзка WPA-PSK/WPA2-PSK и WPA/WPA2.

Наличност и цена

Двубандовият Wi-Fi рутер Tenda AC19 се предлага в търговската мрежа у нас от дилърите на официалния дистрибутор Mост Компютърс на цена около 110 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Несъмнено, това е достъпен като цена и ултрабърз домашен рутер, който ще покрие нуждите на цялото семейство от високоскоростен интернет за забавление, работа или учене. При добра свързаност с доставчика, потребителите на AC19 ще получат мечтания домашен интернет.

Коментари по темата: „Tenda AC19 – гигабитов рутер за оптичния интернет у дома”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Къде видя оптичен порт!?

  2. Пешо

    няма по-добри от Тенда!!!

Коментар