Freze Nikrob е най-евтиният електромобил в Европа

Електрическият Freze Nikrob има пробег около 200 км и развива скорост от 100 км/ч
(снимка: Autocar)

Литовският производител на бронирани превозни средства Dartz се обедини с Nikrob, за да пусне на пазара Freze Nikrob, позициониран като „най-евтиният електромобил в Европа”.

С начална цена от 10 000 евро, Freze Nikrob е доста по-евтин от Dacia Spring (18 100 евро), който досега се считаше за най-евтината електрическа кола, предлагана в Европа. Моделът излезе на пазара в Литва миналия месец, а Dartz отчете силно търсене, по-специално от компании за споделяне на автомобили и доставки.

Всъщност Freze Nikrob е ребрандирана версия на популярния в Китай електрически автомобил Wuling Hongguang Mini. Моделът се сглобява в Литва с части от Китай, съобщи британското специализирано издание Autocar.

Freze Nikrob има пробег около 200 км с едно зареждане на батерията от 13,8 кВтч. Електрическият мотор, монтиран отзад, е с мощност 13 kW и има въртящ момент от 85 Nm. Максималната скорост достига 100 км/ч.

Тези характеристики позиционират Freze Nikrob като достъпна и екологична градска кола. „На пазара има много оферти [класове B и C], но пазарът на евтини и малки градски автомобили е почти празен”, казват от литовския производител.

Dartz предлага също премиум версия за 15 000 евро, която има батерия с по-голям капацитет, закалено стъкло и вегански интериорни материали, наред с други подобрения.

Коментари по темата: „Freze Nikrob е най-евтиният електромобил в Европа”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Моделът се сглобява в Литва с части от Китай,

    Веднага санкции за литва както удариха китайчета made in lovech.

Коментар