Е-книгите са обречени на успех












Използването на електронни книги нараства в световен мащаб, обяви Gartner. За това способстват ниското потребление на енергия, лекотата на работа и екологичността на устройствата с подобни дисплеи.

Спирачка за още по-бързо навлизане на технологията на електронната хартия е нейната все още ниска популярност. Процесът на адаптация ще продължи в близките няколко години, коментира Gartner.

Един от ключовите фактори за популяризиране на е-хартията е постоянното подобряване на технологията. Перспективни нови разработки в областта са сензорните екрани и безжичните комуникации.

Ефективното потребление на енергия разкрива “зелени” предимства и също се явява важен фактор за бързо адаптиране на е-хартията към пазара, посочва Gartner.

Като слабо място в момента анализаторите посочват недостатъчния обем съдържание за електронни книги. Работата с цветове също не е от силните страни на технологията. Освен това е-книгите трудно се справят с анимирани изображения.

Gartner очаква в близките години цената на е-хартията да намалее значително, като същевременно се увеличи качеството на технологията. Това са две сериозни предпоставки за по-широка употреба на устройства от типа е-книги.

Коментар