StivaSoft продаде първия си бранд на естонци

Веселин Стоилов основава StivaSoft през 2009 г. в Бургас, след като е създал стартъпа PHPJabbers
(снимка: StivaSoft)

Българската софтуерна компания StivaSoft продаде 80% от стартъп бранда си PHPjabbers. Купувачът e естонската дигитална компания OnlineOnly, като инвестицията възлиза на седемцифрена сума в щатски долари.

StivaSoft запазва 20% от PHPjabbers, като според условията на сделката, финализирана през април, оперативната и развойна дейност остава ангажимент на българския екип.

PHPJabbers е един от лидерите на пазара на уеб приложения в света, в специфичната ниша на PHP скриптове. Основните потребители са уеб дизайн студия, дигитални агенции, както и разработчици на свободна практика, които интегрират продуктите на PHPJabbers.com в уебсайтовете си.

За 15 години PHPJabbers развива 75 приложения и има повече от 40 000 клиенти от над 190 държави. Компанията има екип от 15 професионалисти и годишни приходи около 1,2 милиона лева към 2020 г.

„PHPJabbers започна като семеен стъртъп, който се разви успешно благодарение най-вече на екипа – с по-голямата част от него сме заедно вече над 10 години. Затова, за да разраснем бранда, потърсихме не просто купувач, а стратегически партньор, който е силен в дигиталния маркетинг и продажбите, но оценява експертизата на местния екип. Открихме точния инвеститор в лицето на OnlineOnly”, коментира Веселин Стоилов, СЕО на StivaSoft.

Сега компанията ще се съсредоточим основно върху втория си ключов проект – решението за електронна търговия за малък и среден бизнес VEVS, допълни менидижърът.

Веселин Стоилов основава StivaSoft през 2009 г. в Бургас, малко след като е създал стартъпа PHPJabbers заедно със свои приятели. През 2016 г. StivaSoft пуска VEVS – платформа за създаване  на сайтове за електронна търговия, предназначена за малки и средни предприятия, която към днешна дата е напълно завършена и има 1000 клиента извън България.

На местния пазар StivaSoft е позната със системата за прием в детски градини, внедрена от Община Бургас, както и с първата у нас платформа за кандидатстване в 1-ви клас. Разработени още през 2012 година, и до ден днешен двете системи се използват от общинската администрация и учебните заведения.

Инвеститорът в PHPJabbers, естонската дигитална компания OnlineOnly, е специализирана в онлайн маркетинг услуги. За 2020 г. тя отчита приходи от над 8 милиона евро.

„Придобихме PHPJabbers, за да диверсифицираме дейността си с устойчива продуктова компания, която има огромен потенциал за развитие. Взехме решението заради хората и взаимодействието с тях – този екип има доказан успех при развиване и разрастване на бизнеса за 10 години”, коментира Мик Лийнър, СЕО на OnlineOnly.

Коментар