„Обратим” текстил топли от едната страна, охлажда от другата

Квадратът от текстил улавя топлината на тялото или отразява слънчевата топлина
(снимка: Nano Letters)

Нов вид текстил може да топли от едната си страна и да охлажда от другата. Той е разработен от учени от китайския университет Zhejiang съвместно с изследователи от Westlake University.

Наречен „Janus textile”, новият текстил е многослоен и се състои от основа от полимерни влакна ePTFE (разширен политетрафлуоретилен). Към тези влакна са прикрепени други вещества, за да придават на тъканта специалните ѝ свойства – едната страна да затопля потребителя, а другата го охлажда.

Когато дреха, изработена от материала, се носи със затоплящата страна навън, наночастиците цинк и мед от тази страна абсорбират слънчевата енергия и намаляват количеството телесна топлина, което излиза. След като потребителят обърне дрехата навътре, порестото покритие от полимер PMMA (полиметилметакрилат), което се озовава от външната страна, отразява слънчевата светлина и помага за разсейването на телесната топлина.

При тестове, проведени под естествена слънчева светлина, нагряващата страна повишава температурата на подлежащата симулирана кожа с общо 14°F повече от тъкан от черен памук. Когато платът е обърнат, охлаждащата страна намалява температурата на кожата с 11ºF повече от белия памук. Охлаждащата страна няма ефект при тестването през нощта.

Според учените, текстилът е лесен и евтин за производство. Той е „дишащ” подобно на памука. Като допълнителен бонус, чрез свързване на термоелектрически генератор към материала изследователите са успели да произведат малко количество електричество чрез овладяване на температурната разлика между вътрешната повърхност на тъканта и кожата.

Технологията, описана в Nano Letters, може да намери различни приложения в медицината, а също така и за захранване на носими електронни устройства, надяват се разработчиците.

Коментари по темата: „„Обратим” текстил топли от едната страна, охлажда от другата”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Taка е било отдавна… човешкото тяло е имало универсална покривка.
    Ето и сега пак се случва.С този текстил, само дето може да има и ток да му свети.
    И като си представи човек как само може да се изглежда …- ето с такива ризи, и с едни очила с добавена реалност /американски, струват 3000 Е/и и с по едни мислочетящи копчета на главите и как само е фешън, и да взимаме книгите и да бегаме да четем по горите ,докато отмине всичко това.

Коментар