Сглобиха 30-тонен суперкомпютър в София Тех Парк

Суперкомпютърът в София Тех Парк ще осигури производителност от 6 петафлопа
(снимка: Atos)

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, вече е доставен и сглобен в „София Тех Парк” от екипа на Atos Чехия. Изчислителната машина е най-мощната в Източна Европа и се очаква да заработи през юли 2021 г.

Суперкомпютърът с тегло 30 тона се базира на архитектура Atos BullSequana XH2000 с процесори AMD EPYC с общо 144 384 ядра. Размерът на оперативната памет надминава 300 терабайта, а дисковете за съхранение имат капацитет 2 петабайта. Процесорите се охлаждат чрез топла вода.

Цялата система е подсигурена чрез непрекъсваемо захранване с мощност 1 MW. Суперкомпютърът е поместен в 12 изчислителни стелажа, като са налични още 2 стелажа с помощна инфраструктура.

Очаква се машината да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

Суперкомпютърът, инсталиран в София Тех Парк, ще служи още за развитие и на други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

Машината ще осигури на потребителите максимална производителност от 6 петафлопа, което означава, че ще бъде възможно да се обработват изключително големи обеми данни в реално време и да се получават резултати още по-бързо, подчерта Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия.

Френската компания Atos беше избранa да достави суперкомпютъра от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България” с партньор „София Тех Парк” АД.

„Голямото предизвикателство пред екипа на консорциум „Петаскейл Суперкомпютър – България” е изграждането и изпълването със съдържание на връзката между няколко страни – академия, индустрия, София Тех Парк и петаскейл компютър. В това отношение комуникираме със съществуващите европейски центрове за високопроизводителни изчисления, инициирали сме и срещи с представители на академията и индустрията”, сподели Петър Статев, председател на Надзорния съвет в „София Тех Парк” АД.

Вече са постъпили и първите заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология. „Разбира се, гледаме и към бъдещето – разговаряме с Atos за добавяне на опита и платформата на фирмата в областта на квантовите компютри”, допълни Статев.

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро. Освен в България, суперкомпютър, базиран на Atos BullSequana, е избран и за още четири локации със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: Италия, Словения, Люксембург и Португалия.

Коментари по темата: „Сглобиха 30-тонен суперкомпютър в София Тех Парк”

добавете коментар...

  1. Краси

    Тази супер джажа е главно за да следят “факсинираните” мишоци и да ги действат!

  2. ха

    Тези от Позитано големи завистници се оказаха. Искаха суперкомпютъра си в мазето, а те го инсталирали далеч, далеч от тях…

  3. Фофу

    Българин “Това е проект с нулева стойност за България.” Ти откъде знаеш каква е стойноста. Така ли ви инструктираха в мазто на Позитано.

  4. :o)

    Този път съм напълно съгласен с Българин.
    Супер компютър се инсталира, паричките са платени , приложимост – не се казва.
    Неща като измеримост и възвръщаемост – също.
    Сметка – кой ще държи?

  5. Anonymous

    Прогнози за времето, майнинг, само криптомайнинга стига поне да се върне инвестицията

  6. Българин

    Това е проект с нулева стойност за България. Инсталирано от външна фирма, никакво наше ноу хау. Ще бъдем просто оператори. Просто физически са го монтирали в София.
    Поне да го пуснем да копа биткойни, за са извадим някой лев от цялата работа.

  7. Фофу

    Чебурската безродна сган пак се събра и успя да оплюе хубавото което се случва в България.

  8. Tanton

    Чудя дали има суперкомпютър с пасивно охлаждане..

  9. Anonymous

    Долни инсинуации че 300трабайта били много за тетрис.

    Ако хилядите в бан пожелаят да играят едновремено тетрис трябва винаги да има нужната мощ за седналите в жаакузито.

  10. Кръстьо

    Можем да използваме охлаждането на процесорите като алтернативен изтоник на топла вода и да подменим поне една топлоцентрана на Топлофикация …

  11. Anonymous

    Това са лъжи , никога не е имало кражби и никога няма да има кражби защото супер компютъра след парите.

    България като съюзник на Франция изгради 1мw жакузи за докторантите на бан да играят тетрис.

  12. Илия

    Това е похвално,България отново ще бъде сила в компютърната техника.
    Очаква ме,че и потребители ще могат да ползват изчислителната му мощност.

  13. ?

    Да видим за какво ще се ползват тия суперкомпютри.

    Като чета подобни статии оставам с впечатлението, че тая инициатива на ЕС за суперкомпютри се прави просто за да се направи, и за да може някой да прибере едни пари.

Коментар