Въвеждат безконтактни плащания в градския транспорт

Столичани вече могат да плащат с безконтактни карти за пътуване в градския транспорт
(снимка: CC0 Public Domain)

Безконтактни разплащания в градския надземен транспорт на София са възможни от днес. Услугата се доставя от Центъра за градска мобилност, Банка ДСК и картовия оператор Visa.

Потребителите могат да използват като платежно средство техните дебитни или кредитни карти, издадени от банки в страната или чужбина, както и карти, издадени от финтех компании, включително чрез мобилни NFC портфейли. С това придвижването на близо 2 милиона граждани и гости на столицата става по-лесно и по-удобно.

Заради пандемията безконтактната технология за разплащане, която изключва физическия допир до различни повърхности, е от решаващо значение за спазването на необходимата дистанция. Жителите и посетителите на столицата вече ще могат да пътуват, като просто доближат картата, мобилния си телефон или интелигентния си часовник до валидатора.

С новата услуга на пътуващите с градския транспорт в столицата – в над 1000 трамваи, тролейбуси и автобуси – няма да се налага да носят пари в брой, да губят време на опашки за билети или да се чудят откъде да ги купят. Таксуването чрез системата може да стане с всяка дебитна или кредитна карта, независимо от банката-издател.

Коментар