XPG Spectrix S40G – бърз и ефектен SSD за гейминг

XPG S40G обра овациите като първия SSD с RGB ефекти, които се настройват софтуерно
(снимка: TechNews.bg)

Хардуерът за игри търпи изключително развитие в последните години. Геймърите получават постоянно нови и атрактивни предложения, за да се потопят все по-дълбоко в изживяването с любимите си заглавия. Гейминг модата завладя дори дизайна на компонентите – като SSD-тата, например, където тайванският производител Adata има интересно решение…

Когато излезе на пазара, моделът XPG Spectrix S40G обра овациите като първия SSD (полупроводников диск) с RGB ефекти, които могат да се управляват софтуерно. И наистина, поставен на дънната платка на геймърския РС, този светещ компонент с различни цветове позволява на играчите да персонализират още повече средата за забавление.

снимка: TechNews.bg

Наред с това обаче S40G – ярък представител на геймърския бранд XPG на Adata – се отличава с доста голямо бързодействие, технология за защита на данните и гаранция от 60 месеца. Моделът се предлага на пазара у нас във варианти 256GB, 512GB, 1TB, 2TB и 4TB на достъпни цени – около 150 лв. с включен ДДС за модела 512GB, който представяме тук.

Дизайн

XPG Spectrix S40G е NVMe 1.3 SSD, изпълнен в компактния форм-фактор M.2 2280 (размери 22х80 мм) с интерфейс PCI-Express 3×4 за връзка с останалите системи на дънната платка, което е гаранция за постигане на оптимална производителност.

снимка: TechNews.bg

Компонентите са разположени от двете страни на SSD диска – това са 8-канален контролер Realtek RTS5762, чипове флаш памет 3D NAND от тип TLC (три бита на клетка), произведени от съвместното предприятие на Intel и Micron и ребрандирани от Adata, и DRAM буфер 128 MB DDR3-1600 за съхранение на флаш “mapping” таблиците.

снимка: TechNews.bg

Дискът разполага с осем отделно регулируеми RGB светодиода на печатната платка, чиято светлина се разпространява през дифузьор. Интелигентната комбинация от светодиоди и дифузьор създаде илюзия за плавно осветяване.

снимка: Adata

Софтуерът за управление на RGB осветлението, предлаган от Adata, позволява избор от предварително дефинирани режими и регулиране на цветовете, за да съответстват на цялостната тема на геймърска конфигурация.

снимка: TechNews.bg

Важно е да се отбележи, че RGB осветлението се захранва и управлява чрез M.2 интерфейса, което означава, че не е необходим допълнителен кабел, както при други RGB SSD. Светодиодите са запоени върху печатната платка, вместо да бъдат интегрирани в пластмасовия дифузьор, който между другото може лесно да бъде свален, тъй като е прикрепен към платката със залепваща лента.

Характеристики

XPG Spectrix S40G е SSD диск с доста висока производителност, както може да се очаква от повечето PCIe 3×4 сторидж устройства. Теоретично, моделът достига скорост от 3500 MB/s при последователно четене на данни и 3000 MB/s при последователен запис.

По отношение на IOPS показателите при 4К произволно четене и запис, техническата спецификация на S40G сочи съответно 300K и 240K. Тестове с устройството, извършени от специализирани издания, показват близки до декларираните скорости (които се постигат при идеални условия). Ето два резултата от лабораторията на TechPowerUp, които потвърждават високото бързодействие на SSD диска:

източник: TechPowerUp

източник: TechPowerUp

Както вече споменахме, XPG Spectrix S40G е достъпен във варианти с различен капацитет – 256GB, 512GB, 1TB, 2TB и 4TB. Устройството използва SLC кеширане, което ускорява операциите, тъй като при псевдо-режима с един бит на клетка, TLC дискът работи по-бързо, докато се запълни кешът.

Интересен е показателят TBW (Terrabytes Written), който показва колко терабайта могат да се запишат по време на жизнения цикъл на устройството. При най-малкия обем на диска – 256GB, показателят TBW има максимална стойност 160TB, като се удвоява заедно с удвояване на обема на диска, за да достигне 2560TB при модела с капацитет 4TB. За разглеждания тук диск (с капацитет 512GB) TBW е 320TB.

снимка: TechNews.bg

Средното време между откази (MTBF) на S40G е 2 000 000 часа, а гаранцията на устройството е 60 месеца (5 години) или до момента, в който дискът достигне максималната стойност на TBW. Важно е да споменем също вградената технология за корекция на грешки LDPC (Low-Density Parity-Check) и AES 256-битовото криптиране, които се грижат за сигурността и интегритета на данните.

Потребителите на S40G могат да се възползват от придружаващия софтуер SSD Toolbox на Adata, за да следят състоянието на устройството – запълване, температура и други показатели, да правят диагностика и да извършват поддържащи операции. Трябва да имате предвид, че настройките за RGB светлините не се запомнят в самия диск и затова е необходимо софтуерът за настройката им винаги да е инсталиран на компютъра.

Наличност и цена

Геймърският XPG Spectrix S40G SSD се предлага на българския пазар от партньорите на дистрибутора Most Computers във варианти с различен капацитет. Моделът S40G 512GB е достъпен на цена около 140-150 лв. с включен ДДС и гаранция 60 месеца.

В заключение, това е SSD устройство с отлични скоростни характеристики и много конкурентна цена, което освен това ще даде добавена стойност на геймърите чрез ефектното RGB осветление – голямото предимство е, че то може да се настройва софтуерно от потребителя според неговите специфични предпочитания.

Коментар