Учени разработват имплант „жива аптека”

Вкарването на медикаменти в тялото с помощта на импланти е все по-реална перспектива
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски учени разработват имплант, който ще позволи на човека да контролира цикъла на сън и събуждане, използвайки смес от синтетична биология и биоелектроника.

Агенцията за модерни изследователски проекти към Министерство на отбраната отпусна 33 млн. долара за проекта на Северозападния университет, съобщи Eurekalert. Безжичният имплант, наречен NTRAIN, ще използва клетки, които произвеждат пептиди (къси вериги от аминокиселини), способни естествено да регулират циркадните ритми на човека.

На първо място, устройството трябва да помага на хора с нередовен график на работа или на тези, които пътуват често, тъй като подобен начин на живот обикновено причинява умора и стомашно-чревни проблеми. Имплантът използва светлина, за да стимулира клетките да произвеждат естествени пептиди.

Имплантът за регулиране на съня съчетава синтетична биология и биоелектроника
(снимка: Northwestern University)

„Тази система за контрол ни позволява да доставяме пептид при поискване директно в кръвта. Няма нужда да носите лекарства със себе си, няма нужда да си инжектирате лекарства и няма нужда да зареждате отново устройството. Това е като имплантируема аптека на чип, който никога не свършва”, казват учените.

Идеята на изследователите е устройството да се имплантира в ръката на човек. С помощта на външен концентратор то ще се активира. След като бъде активиран, имплантът ще започне да произвежда точна доза пептиди, които се отделят в тялото и причиняват сънливост.

Коментар