Доставят лекарства в мозъка с наночастици

Наночастиците се оказват ефективен „транспорт” за доставка на лекарства в мозъка
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски изследователи създадоха платформа за доставка на лекарства до мозъка с помощта на наночастици. В миши модел на черепно-мозъчна травма учените установяват, че новата система позволява три пъти повече натрупване на вещество в мозъка, в сравнение с конвенционалните методи за доставка, и е терапевтично ефективна.

Съвременните подходи за доставяне на терапевтични лекарства до мозъка след черепно-мозъчна травма (ЧМТ) разчитат на кратък период от време след физическата травма на главата, когато кръвно-мозъчната бариера (КМБ) ​​временно е нарушена. След възстановяване на КМБ обаче в рамките на няколко седмици лекарите не разполагат с възможности за ефективно доставяне на лекарства.

„Много е трудно да се получат както малки, така и големи молекули терапевтични агенти, доставени през КМБ”, казва Нитин Джоши, автор на изследването, публикувано в Science Advances. „Нашето решение беше да капсулираме терапевтични агенти в биосъвместими наночастици с прецизно проектирани повърхностни свойства, които им позволят да бъдат терапевтично-ефективен транспорт до мозъка, независимо от състоянието на КМБ”.

Терапевтичният агент, използван в това изследване, е малка интерферираща РНК молекула (siRNA), предназначена да инхибира експресията на тау-протеин, за който се смята, че играе ключова роля в невродегенерацията. Основният материал за наночастиците е поли (млечно-ко-гликолова киселина) или PLGA – биоразградим и биосъвместим полимер, използван в няколко съществуващи и одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) продукти.

Изследователите систематично са проектирали и изследвали повърхностните свойства на наночастиците, за да увеличат максимално тяхното проникване през непокътнатата КМБ при здрави мишки. Това е довело до създаване на уникален дизайн на наночастиците, който максимизира транспорта на капсулирана siRNA през непокътнатата КМБ и значително подобрява усвояването ѝ от мозъчните клетки.

Наблюдава се 50% намаление на експресията на тау-протеин при мишки с ЧМТ, които са получили анти-тау siRNA чрез новата система за доставка, независимо дали лекарството е било приложено вътре или извън времевия прозорец на нарушената КМБ. За сравнение, нивото на експресия на тау-протеин не е намалено при мишки, които са получили siRNA с използване на конвенционална система за доставка.

Коментари по темата: „Доставят лекарства в мозъка с наночастици”

добавете коментар...

  1. Наночастици с|у престъпления

    Полицията пази таен списък с деца с лоши оценки, като ги обозначава като „Потенциални престъпници“

    Автор на Мат Агорист чрез Проекта за свободна мисъл,

    В привидната земя на свободните(usa) ни се казва, че всички хора се считат за невинни, докато не се докаже вина от техните връстници.

    За онези, които са обръщали внимание обаче, знаем, че „невинен, докато не бъде доказана вина“ е фарс в днешното полицейско състояние.

    Ако се съмнявате в това твърдение, трябва само да погледнете данните, за да видите, че огромен 74% от хората в затворите в цялата страна – не са осъдени за престъпление.

    Макар че е вярно, че много от тези хора чакат процес за престъпления, които са извършили, има невинни хора зад решетките по единствената причина, че не могат да си позволят гаранция. Свободна държава – която твърди, че защитава правата на гражданите – не бива да държи стотици хиляди предполагаеми невинни хора в клетки, но това е статуквото.

    Неотдавнашен доклад от Tampa Bay Times показва колко решителна е американската полицейска държава да гарантира поточна линия на иначе напълно невинни хора, които да продължат този процес. Полицията във Флорида е насочена към деца в опит да ги определи като престъпници в ранна възраст – въпреки че децата са напълно невинни.

    Шерифският офис на Паско има таен списък със студенти, за които смята, че биха могли да „изпаднат в престъпен живот“ въз основа на нелепи стандарти като техните оценки.

    Според тези стандарти хора като Томас Едисън, един от най-успешните изобретатели в историята на човечеството, биха могли да бъдат обявени за престъпник, след като е бил изгонен от училище на 12-годишна възраст поради лоша математика и неспособност да се концентрира.

    Стивън Спилбърг, известният филмов продуцент, може да бъде обявен за криминално проявен, след като временно е напуснал гимназията, за да се върне, за да бъде настанен в „специален клас“.

    Децата често правят лоши избори, когато са по-млади и тези избори никога не трябва да ги поставят в някакъв списък за наблюдение на полицията или криминална база данни. Това не е нищо по-малко от тактики „преди престъпление“, които в крайна сметка водят до сегрегация на дистопичните общества въз основа на рейтинги от държавата.

    Въпреки това шерифският офис на Паско използва данни от окръжните училища в окръг Паско и Държавния департамент за деца и семейства, за да състави точно този списък от средни и гимназии, които според тях ще се окажат престъпници.

    Според Tampa Bay Times офисът на шерифа защитава тактиката и казва, че практиките му за обмен на данни с училищния квартал са отпреди 20 години и са предназначени да пазят училищните кампуси в безопасност. Само анализатор на непълнолетни разузнавателни служби и училищни служители имат достъп до информацията, се казва в съобщението.

    От отдела казват, че използват тази информация, за да помогнат на проблемни деца, но родителите на тези деца нямат представа, че полицията наблюдава децата им, за да ги обозначи като бъдещи престъпници.

    „Тези програми, съвместно със Системата за ранно предупреждение на училищния квартал, предлагат препоръки към общностни или училищни програми или ресурси и наставничество за тези, които са преживели неблагоприятни детски преживявания, нещо академично доказано, че води до възможността за повишена виктимизация, проблеми с психичното здраве и други аспекти “, каза говорител на шериф.

    Училищните служители обясниха, че дори не са осъзнавали, че това наблюдение на деца се случва.

    Управителят на училищния район Кърт Браунинг и директорите на две гимназии казаха пред вестника, че не са наясно, че шерифският офис използва училищни данни, за да идентифицира деца, които биха могли да станат престъпници.

    “Имаме споразумение с шерифската служба”, заяви Браунинг в изявление. „Тази връзка се засили след трагедията в гимназията„ Марджори Стоунман Дъглас “през 2018 г. и включва процеси за двупосочен обмен на информация, които могат да спасят животи и да доведат до навременни интервенции с ученици, изложени на риск.

    Програмата, наречена Система за ранно предупреждение, проследява оценките, посещаемостта и поведението на учениците. Ако студент е бил жертва на злоупотреба или е бил свидетел на злоупотреба, това увеличава шансовете им полицията да ги определя като престъпник.

    Това, което отговаря на изискването за обозначение „в риск“, може да бъде всичко – от получаване на „D“ на табела до липсващо училище повече от три пъти на тримесечие, според ръководството на програмата. Други фактори включват свидетелство за домашно насилие, родител в затвора и жертва на насилие или пренебрежение.

    След това шерифският офис компилира тази информация – комбинирана с оценки и други набори от данни – и я поставя в система, която оценява децата в 16 категории. След това неволните деца получават етикет: On Track, At Risk, Off-Track или Critical.

    Стотици деца са в този списък.

    Шерифският офис отрича, че списъкът се използва за етикетиране на деца като престъпници и твърди, че вместо това се използва за идентифициране на деца, изложени на риск от виктимизация, пропуски, самонараняване и злоупотреба с вещества. Както Times съобщава обаче, бъдещото престъпно поведение е единственото обозначение в списъка и службата трудно е доказала нещо друго:

    Но наръчникът за разузнаване – документ от 82 страници, който служителите на училищните ресурси и други заместници трябва да прочетат – не споменава тези други рискове. Вместо това на пет отделни места той описва усилията за определяне на деца, които е вероятно да станат престъпници.

    Службата не може да предостави никакви документи, инструктиращи училищните служители да тълкуват списъка по друг начин.

    Идеята ченгетата да шпионират деца в опит да предскажат бъдещо престъпно поведение е смразяваща. За щастие докладът на Tampa Bay Times хвърли малко необходима светлина върху практиката.

    „Можете ли да си представите детето си в този окръг и може да е в списък, в който се казва, че може да стане престъпник? Линет Атаи, консултант, който работи със студентските закони за поверителност, каза пред Times. – И няма как да разберете дали те са в този списък? Това е район, който изпраща милиони долари на шерифа на окръг Паско, за да насочи своите ученици като престъпници. ”

    Всъщност това е по-лошо от доклада на малцинствата

Коментар