Япония се въоръжава с безпилотни изтребители

Битките с бойни дронове са следващото предизвикателство за военната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Япония планира да приеме на въоръжение безпилотни изтребители в срок до 2035 година, за да се противопостави на Китай, който има превъзходство в броя на бойните самолети.

В ход е разработката на безпилотен, дистанционно управляван боен самолет, способен да прави маневри, съобщи Nikkei Asia. Това е отговорът на Япония на напредъка на Китай във военните технологии и бойните дронове, в частност.

В момента Китай притежава над 1000 изтребители от четвърто поколение, които могат да достигнат свръхзвукова скорост – приблизително тройно повече от Япония, по данни на Министерството на отбраната. Освен това Китай започна да внедрява бойни стелт самолети от пето поколение.

Япония, както и други страни, ускоряват изследванията, свързани с отбраната, за да се противопоставят на военната мощ на Китай. Министерството на отбраната на страната планира да въведе бойните дронове на три етапа – първи ще бъдат самолетите с дистанционно управление, след това машините за „екипни” операции, при които един пилотиран самолет ще управлява няколко дрона, и накрая напълно безпилотни и автономни ескадрили.

Автономните оръжия се нуждаят от усъвършенствани възможности за машинно самообучение, а международните правила все още трябва да се нагаждат към технологията. Японските компании вече са ангажирани с разработката на необходимите технологии.

Така например, Subaru ще отговаря за дистанционното управление и контрола на полетите, докато Mitsubishi Heavy Industries и Mitsubishi Electric ще работят по системата за мигновен обмен на информация между множество самолети. Агенцията за придобиване, технологии и логистика към Министерството на отбраната ще разработи технологията за изкуствен интелект на безпилотните самолети.

Японските играчи във военното дело могат да си партнират с американски и британски компании. Министерството ще инвестира 2,5 милиарда йени (около 24,3 милиона долара) в технология за дистанционно управление и управление на полетите и още 200 милиона йени в технология за изкуствен интелект.

Планът предвижда летателен тест с малък прототип около 2024 г., когато се очаква да приключи изследователската фаза, а проектирането на крайния продукт да започне през 2025 г. Завършените безпилотни изтребители може да бъдат оборудвани и с възможности за откриване и ракети.

Япония се надява да укрепи отбраната си с използване на относително малко човешка сила, като позволи на един пилот да контролира множество безпилотни летателни апарати и накара самолетите да споделят информация помежду си. Бойните дронове също могат да събират данни в опасни райони, без да се рискува животът на японските войници.

Тъй като изтребителите не се нуждаят от пилотска кабина, те могат да бъдат по-малки, по-прости и по-евтини от пилотираните самолети. Но дроновете се нуждаят от сложен изкуствен интелект, който може незабавно да обработва големи количества данни, за да отговори ефективно на вражески удар.

Редица държави разработват безпилотни изтребители. Публичният и частният сектор на Китай работят съвместно по технологията и страната вече използва безпилотни самолети на терен. През февруари 2017 г. китайски дрон прелетя в японското въздушно пространство в близост до спорните острови Сенкаку.

Смята се, че Китай работи и върху боен самолет с изкуствен интелект. По-нататъшният напредък на Поднебесната може да принуди Япония да увеличи още повече своите отбранителни способности.

Междувременно САЩ проведоха първия тестов полет на подобен самолет през 2019 г. Смята се, че американските безпилотни летателни апарати могат да носят поне две малки бомби и са оборудвани за въздушни боеве. Американските ВВС планират да изпробват автономен срещу пилотиран самолет през юли т.г.

Великобритания също планира да проведе тестов полет през 2022 г., като предвижда свързване на бойни дронове с пилотирани изтребители от следващо поколение, които в момента се разработват. Австралия обмисля да оборудва своите изтребители с вградени сензори за засилване на операциите по наблюдение.

Коментари по темата: „Япония се въоръжава с безпилотни изтребители”

добавете коментар...

  1. :o)

    Мисля че за тези “самолети” вече няма да са необходими военни пилоти.
    Май следващото поколение военни са пъпчиви тийнеджъри от отборите по E-Gaming 😀

  2. Фофу

    Иване нещо съм чувал от сорта, че освен ако не е политически сайта, не би трябвало да правиш политически агитации.

    За дроновете, малко, не че много разбирам, но … все ми се струва, че ако се наблегне над радио заглушители/смутители които да прекъснат връзката между дрона и оператора и цялата хахавела отива на кино.
    Защото от радиелектронна борба поразбирвам, поне във варианта за смущения на свързочни радиостанции.
    А дори и дрона да има някакви резервни автономни управления, те разчитат на GPS което по същество също са радиосигнали.

  3. Ptesspapie

    Бъдещето е на самолети като совалката и боинг или Ан225 с Боран в различен размер самолети носители на дронове които дронове да излитат от самолета и да летят в околоземна орбита и да достигат целите за минути до всяка точка на земята

  4. Иван

    И ние можехме да поръчаме 10-15 бойни дрона от някой, за около 200милиона например. Боеприпаси, ракети, обучение и инфрастриктура, да кажем още 100милиона. Военните пилоти щяха да се обучат като оператори на дронове и всички щяха да си имат работа. Но не, ние сме най-великите и докато ръсим милиарди за чертежи на самолети, всички останали ще имат стотици дронове въоръжени до зъби. Света се променя и вероятно скъпите ни хвърчила ще ги гръмнат още в хангарите, ако се наложи.

Коментар