Мозъчен имплант позволява на парализирани да пишат със силата на мисълта

Нов имплант ще позволи на парализирани хора да управляват цифрови устройства със силата на мисълта (снимка: видео от Precision Neuroscience)

Устройство, което се имплантира лесно в мозъка, ще позволи на хората с ограничения да пишат, използвайки силата на мисълта. Разработката на Precision Neuroscience се явява нещо като „седми слой” на двете полукълба на главния мозък.

Имплантът ще допълни шестте биологични слоя и ще позволи на парализирани хора да управляват цифрови устройства, използвайки само невронни сигнали, всъщност със силата на мисълта. Предимство на устройството е, че се имплантира в мозъка по-лесно от много други аналози.

Пациентите с тежки дегенеративни заболявания като амиотрофична латерална склероза (ALS), при които губят способността си да извършват контролирано движение, ще могат отново да общуват с близките си, като движат курсора и пишат с ума си, отбелязва CNBC.

На външен вид, новото устройство Layer 7 Cortical Interface (кортикалeн интерфейс на 7 слой) прилича на парче лента. Всъщност това е набор от електроди, по-тънък от човешки косъм, благодарение на което може да се постави на повърхността на мозъка, без да уврежда тъканта.

Мозъчният имплант Layer 7 прилича на парче лента и е по-тънък от човешки косъм
(снимка: видео от Precision Neuroscience)

Компанията Precision Neuroscience е основана през 2021 г. от Майкъл Магер и Бенджамин Рапопорт, които също са съоснователи на Neuralink на Илон Мъск. Но за разлика от Neuralink, която работи върху начини за имплантиране на чипове директно в мозъчната тъкан, Precision разчита на по-малко травматични хирургични техники.

За имплантиране на масива Layer 7, трябва да се прави много тънък разрез в черепа на пациента, в който устройството се вкарва подобно на „писмо в слота на пощенска кутия”. Магер, който е и главен изпълнителен директор на Precision, уверява, че празнината, получена в резултат на разреза, е с дебелина под един милиметър – тя е толкова малка, че дори не е необходимо да се обръсне косата за извършване на операцията.

Броят на електродите в масива може да бъде увеличен, така че устройството да се използва и при неврологични състояния. Не на последно място, имплантът може да бъде премахнат, ако пациентът прецени, че вече не му е необходим или трябва да бъде заменен с по-нова версия.

Технологията на Precision разчита на по-малко травматична хирургични намеса
(снимка: видео от Precision Neuroscience)

Джейкъб Робинсън, доцент в университета Райс и основател на Motif Neurotech, отбелязва, че технологията на Precision крие по-малко рискове за пациента, но тъй като устройството не се вкарва директно в мозъчната тъкан, силата на предаваните мозъчни сигнали ще бъде по-малка отколкото при някои други импланти.

Precision вече успешно използва Layer 7 за декодиране на невронни сигнали при животни. Разработчиците се надяват да получат одобрение от FDA за тестване на технологията върху хора през следващите месеци.

Коментари по темата: „Мозъчен имплант позволява на парализирани да пишат със силата на мисълта”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ключовата дума е “ще”, т.е всичко са само предположения и намерения!
    Реално нищо не се е случило.

  2. Истина

    Е нали нямаше чипове толкоз малки а сега колкото косъм. Или е нямало за ваксини 🙂
    Усещам как налях масло а не мозък в огъня ама отивам за пуканки.

Коментар