Правят опити изкуствен интелект да адвокатства в съда

Правораздаването може да претърпи революционна промяна с помощта на AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуствен интелект, създаден да замести човека в ролята на адвокат, не беше допуснат до съдебната зала. Нещо повече, неговият създател рискува наказание лишаване от свобода.

Джошуа Браудър, главен изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк стартъп DoNotPay, иска да революционизира съдебната система, вкарвайки в залата „адвокат” с изкуствен интелект по дело за нарушаване на правилата за движение. Но опитът на Брадуър да направи това се провали, а самият той беше заплашен със затвор, съобщи Engadget.

Браудър твърди, че след обявяване на плановете си за използване на AI адвокат в съда, е започнал да получава множество заплахи от адвокатски колегии в различни щати – дори е бил предупреден, че може да го изпратят в затвора за шест месеца.

„Дори това да не се беше случило, заплахата от наказателно преследване беше достатъчна, за да се откажа”, казва шефът на DoNotPay. В отговор на журналистическо запитване Колегията на адвокатите в щата Калифорния не коментира стартъпа на Браудър, но уточнява, че е длъжна да разследва евентуални случаи на неразрешена адвокатска практика.

Първоначално основният продукт на DoNotPay е безплатен AI чатбот, който помага за съставяне на писма и попълване на формуляри по различни правни въпроси. Тогава у Браудър възниква идеята за участие на изкуствения интелект в съдебно заседание: на обвиняем е предложено да носи очила с добавена реалност и слушалки, за да получава подсказвания от AI, когато говори.

В повечето съдебни зали на Съединените щати използването на такива средства е забранено, така че от триста предложени случая само два се оказват подходящи. Сега съдът забрани и тях.

В резултат Браудър решава да се върне към основните въпроси, свързани със защитата на потребителите: оспорване на решения за издаване на заеми, намаляване на медицински сметки и анулиране на абонаменти. Но рано или късно неговата компания все пак иска да опита силите си в истински процес.

„Истината е, че повечето хора не могат да си позволят адвокати. Възможността да се използват инструменти като ChatGPT в съдебната зала ще промени баланса и може би ще им помогне да спечелят дела”, споделя ръководителят на DoNotPay.

Коментари по темата: „Правят опити изкуствен интелект да адвокатства в съда”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ИИ_правосъдие – да прерзгледа ВСИЧКИ дела в миналото и да въздаде правосъдие с днешна дата !

  2. Anonymous

    адвокатите се страхуват
    знаят че ще загубят -> ще останат без работа!

    Съдия_ИИ • Адвокати_ИИ
    Така делото е решено преди да започне

  3. Anonymous

    Ми netflix да наорави сериал:

    Gpt_доктор в понедвлни

    Gpt_адвокат във вторник

    Gpt_програмист в сряда

Коментар