Пациент движи мишката с мисъл: имплантът на Мъск в действие

Управлението с мисъл, благодарение на мозъчни импланти, напредва
(снимка: Neuralink)

Първият пациент на Neuralink вече използва мозъчен имплант, за да движи мишката по екрана на компютъра само със силата на мисълта, съобщиха от компанията на Илон Мъск. Подробностите обаче все още са оскъдни.

Преди месец Neuralink обяви, че е извършила успешно първата операция за имплантиране на чип в човешкия мозък. Днес стана известно, че пациентът е добре и вече се е научил да използва импланта.

„Пациентът може да движи мишката по екрана само като мисли за това”, уверяват от компанията. Публикация на Ройтерс се позовава на Мъск, че пациентът се е възстановил напълно и вече се е научил да движи курсора на компютърната мишка със силата на мисълта.

„Напредъкът е добър и пациентът изглежда се е възстановил напълно. Пациентът може да движи мишката по екрана само като мисли за това”, казва Илон Мъск, който е горд с постижението на една от иновативните компании под негово управление, наред с Tesla и SpaceX.

Все още няма други подробности за експеримента, но във всеки случай технологията бележи напредък, който вече е много важен. Напълно възможно е Neuralink да е извършила повече от една операция, но все още да не е обявила това.

Коментар