Amazon преговаря за филмовото студио MGM

Amazon подготвя „голямо нахлуване” в мултимедийните забавления
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията Amazon води преговори за придобиване на емблематичното американско филмово студио MGM. Ако това се случи, сделката ще бъде най-голямото „нахлуване” на Amazon в света на мултимедийните забавления.

Състоянието на преговорите на Amazon с MGM е неясно и сделката може да не се осъществи, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информации от различни източници. Преговорите текат вече няколко седмици, а обсъжданата цена е около 9 милиарда долара.

Филмовото студио, което стои зад франчайза Джеймс Бонд, притежава кабелния канал Epix и прави редица телевизионни предавания, включително популярни сред американската публика. Анализатори виждат евентуалната сделка като ход, който подкрепя стрийминг услугите на Amazon.

Самата Amazon отказва да обсъжда новината, като заяви лаконично, че „не коментира слухове или спекулации”.

MGM се възприема като цел за поглъщане от години, но така и не успя да стигне до продажба. Миналата година компанията направи ход, който предполага, че сериозно работи по въпроса за постигането на сделка: нае съветници, които да търсят и оценяват оферти.

В сондажите за сделка MGM цели да се възползва от разпространението на стрийминг услугите, което увеличи търсенето на големи източници на съдържание. По-рано компанията проведе разговори с Apple и Netflix за пускане на новия си филм за Джеймс Бонд директно в стрийминг системите.

Миналата година обаче MGM заяви, че се ангажира с класическо кино-издание на филма, което засега е планирано да излезе на 8 октомври в САЩ.

Коментар