Възходът на пазара за рециклирана електроника

Продажбите на рециклирани смартфони са нараснали с близо 9,2% през 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Може би някои ще си спомнят, че още в средата на 2019 година вече бяха готови медалите за победителите от злощастната Олимпиада, която бе отложена заради пандемията – и че те са изработени от… отпадъци. Може би някои ще си спомнят и една статистика, че всяка година светът изхвърля на боклука около 45 милиона тона отпадъци от електроника и електроуреди – на стойност около 55 милиарда евро. На този фон не е странно, че покупките на електроника втора ръка и на рециклирани джаджи стават все по-популярни.

Вече е трудно да се проследи колко много фирми по света се занимават с това: изкупуване, поправка и продажба на употребявани електронни устройства. Това включва всичко от смартфони и таблети до класически настолни компютри.

Ирландската фирма Refurbed е установила в свое проучване, че 73% от потребителите са склонни да си купят „рециклиран” телефон, за да намалят своя въглероден отпечатък. Звучи като клише, но всъщност не е – зад всяко желание за покупка на втора ръка джаджа стои идеята да се използва нещо, което е работещо, годно и полезно, отбелязва The Irish Times.

Съвсем не всички електронни устройства втора ръка се нуждаят от каквато и да е поправка или подновяване, отчитат от Reeblo – друга компания за устройства втора употреба. Тя е базирана не къде да е, а в Сингапур – кътче от света, където жизненият стандарт не предполага хората да си купуват уреди втора ръка заради по-ниската им цена. Бизнесът на фирмата процъфтява не само в Сингапур, но и в Австралия, Нова Зеландия, а отскоро и Малайзия.

Пандемията през 2020 година изигра ключова роля за развитието на пазара на втора ръка електроника. Рязко увеличената нужда от компютри за работа от дома и за оборудване на учениците за дистанционно обучение подтикна мнозина да купят употребяван компютър.

Нарастващ пазар

Въпреки, че сега ролята на пандемията вече е минало, бизнесът с втора ръка електроника ще продължи да се развива и да расте, предвиждат пазарните наблюдатели.

Според фирмата за пазарни проучвания и анализи IDC, рециклираните смартфони (не всички видове рециклирана електроника, а само смартфоните!) са пазар, който е отбелязал 9,2% ръст през 2020 г. спрямо 2019 г. Причината, според анализаторите, е в нарастващото нежелание на потребителите да се хвърлят на най-новите и „най-яките” устройства.

Още по-интересно е, че, според IDC, пазарът на рециклирани смартфони ще продължи да нараства с още по-голям темп – средно с по 11,2% годишно – в периода до 2024 година. В рамките на посочения период стойността на пазара на смартфони втора ръка ще достигне 65 милиарда долара, според анализаторите.

„За разлика от неотдавнашните спадове на пазара за смартфони, както и прогнозата за минимален растеж на новите доставки през следващите няколко години, пазарът за употребявани смартфони не показва признаци на забавяне във всички части на света”, казва каза Антъни Скарсела, ръководител на научните изследвания в IDC.

Хората вече нямат ищах да хвърлят 1000 долара за телефон, коментира в свое подзаглавие технологичният сайт CNET още през 2019 година. В същата посока са и наблюденията на другата голяма фирма за пазарни анализи в технологичната област – Gartner. Тя отчита рязък спад (20,2%) в продажбите на нови смартфони през първото тримесечие на 2020 г. и „кореспондиращ ръст от 24% в продажбите на рециклирани смартфони за същия период”.

Признание

И ако до този момент някой е гледал с недоверие и свъсени вежди всички тези анализи и прогнози, то случилото се в последното денонощие на американската фондова борса е показателно: Back Market, онлайн платформа за покупка, продажба и обслужване на рециклирани джаджи, обяви, че е привлякла 335 милиона долара в последния си кръг на финансиране, който оценява компанията на 3,2 милиарда долара.

Компанията, основана във Франция през 2014 г., има за цел да улесни клиентите да купуват рециклирани джаджи като iPhone, без да се притесняват, че това може да са крадени или увредени стоки.

За да осигури качеството на търговците на ремонтирани стоки, Back Market има строга политика за включване на нови участници. За всеки търговец има рейтинг. За новоприсъединилите се има лимит от пет артикула на ден в продължение на 40 дена, за да се докаже, че „техните продукти имат ниски нива на отказ и обслужването на клиентите им отговаря на стандартите”. Интензивно се събират отзиви от клиентите.

По оценка на Back Market, пазарът на рециклирани електронни устройства възлиза на около 100 милиарда долара годишно.

Коментари по темата: „Възходът на пазара за рециклирана електроника”

добавете коментар...

  1. :o)

    Възходът на Second Hand , не е от вчера и днес. Хората, които нямат бюджет купуват втора ръка компютри, телефони, дрехи, коли – особено в държавата Second Hand като България.
    Особено с изкуственото повишаване на цените тази година заради някакви малоумни чипове и други търговски войни, секънд хенда ще върви още повече.

  2. Фофу

    Електрониката и автомобилите са едни от на яките опции които съвременната наука и техника дават за избиване не комлекси. Та рециклирани телефони … освен ако не измислят някакви калъфи дето крият изцяло модела и марката. Иначе околните те пращат в графа супер жалък прошляк.
    Дето един прител в щатите вика, аз бачкам за 3000 долара и имам телефон за 300 долара. Брат ми бачка за 900 лв. а има телефон за 1200 лв.

  3. Saevar

    1000$ не давам за телефон, това си е бузмно, след като телефон от 250-300$ може да ти свърши същата работа, още карам със стария служебен huawei от преди 3 години, когато си го избрах дори нарочно гледах да не е много скъп макар че на работа имаме право до 1600EU

Коментар