Изкуствен интелект на Google разпознава кожни заболявания

Всяка година има около 10 милиарда търсения в Google относно проблеми с кожата
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов инструмент, който използва изкуствен интелект, помага за откриване на нездрави състояния на кожата, косата и ноктите въз основа на изображения, качени от пациентите. Разработката е на Google.

Практическите тестове на така наречения „инструмент за подпомагане на дерматологията”, представен на годишната конференция за разработчици на технологичния гигант, Google I/O, трябва да стартират по-късно тази година, съобщи BBC.

Според експерти онколози, напредъкът на изкуствения разум може да позволи на лекарите да осигурят по-специално лечение на пациентите. Инструментът на Google може да разпознае 288 кожни заболявания, но не е проектиран да замести медицинската диагноза и лечение, казват от компанията.

Системата е разработвана в продължение на три години. Обучена е с набор от 65 000 изображения на диагностицирани състояния, както и милиони изображения, показващи белези, за които хората са разтревожени, наред с хиляди снимки на здрава кожа във всички нюанси и тонове.

Инструментът на Google може да разпознае 288 кожни заболявания
(снимка: Google)

Освен че използва изображения, приложението също така изисква пациентите да отговорят на поредица от въпроси онлайн. Google казва, че в търсачката на голямата компания всяка година има около 10 милиарда търсения относно проблеми с кожата, косата и ноктите.

Dermatology Assist все още не е получил разрешение за употреба в САЩ. Но подобен модел за машинно самообучение наскоро беше одобрен там за използване като помощник при диагностицирането на рак на белия дроб.

Професор Тим Ъндърууд, ръководител на катедрата по ракови науки в Университета в Саутхемптън, казва, че подобни инструменти имат потенциал да осигурят по-целенасочено лечение на пациентите.

Коментар